Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Wyborna zupa z czerwoną soczewicą

Wyborna zupa z czerwoną soczewicą

W Internecie uwielbiam to, że jest niekończącym się źródłem inspiracji – szczególnie kulinarnych. Mógłbym spędzić cały dzień przed komputerem, przeglądając moje ulubione strony z przepisami…

Lubię te chwile, gdy widzę zdjęcie potrawy, wpadam w zachwyt i wiem, że muszę ją przygotować! Ekscytuję się i cieszę, niczym przedszkolak, do którego przyszedł Święty Mikołaj.

Gorzej, gdy okazuje się, że składniki potrzebne do wykonania danego dania nie są łatwo dostępne… Czasem czuję się trochę rozczarowny, bo nie będę jeść „teraz, zaraz”. Wtedy angażuję do pracy moją wyobraźnię i pomysłowość – zamieniam niedostępne produkty na te składniki, które mam w domu lub które mogę łatwo kupić – jednym słowem eksperymentuję. I właśnie to w gotowaniu jest najlepsze – eksperymentowanie.

W ten sposób powstała tytułowa zupa z czerwoną soczewicą. Na jednej z zagranicznych stron natknąłem się na przepis na zupę z soczewicy, jednak składniki nie do końca mi odpowiadały – autorka przepisu użyła lokalnych przypraw, które w Polsce są niedostępne. Zamieniłem je na swój zestaw przypraw i dorzuciłem pomidory w puszce. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania!

Moja zupa z soczewicy to cudowna mieszanka smaków i zapachów – słodycz marchewki, kwaśny smak soku z cytryny, aromat świeżo zmielonego kuminu – po prostu pycha! A następnego dnia, na zimno, z świeżym pieczywem smakuje jeszcze lepiej!

Zupa z czerwoną soczewicą

8 kwietnia 2018
: 4
: 10 min
: 25 min
: 35 min
: łatwy

Aromatyczna, zniewalająca w smaku zupa z soczewicy.

By:

Składniki
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 szklanki oleju (do smażenia)
  • Świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie
  • Krok 1 Marchewkę i cebulę obierz i pokrój – marchewkę w słupki, a cebulę w piórka.
  • Krok 2 W garnku rozgrzej olej, dodaj marchewkę oraz cebulę i smaż przez około 5 minut.
  • Krok 3 Po tym czasie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy – kumin i curry – i smaż przez 30 sekund.
  • Krok 4 Dodaj pomidory z puszki i bulion warzywny. Gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Krok 5 Ugotowaną zupę przestudź. Odlej około 1/3 zupy do drugiego garnka. Zblenduj na gładki krem i wlej do pierwszego garnka.
  • Krok 6 Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj natkę pietruszki. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *