Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Wyborna zupa z czerwoną soczewicą

Wyborna zupa z czerwoną soczewicą

W Internecie uwielbiam to, że jest niekończącym się źródłem inspiracji – szczególnie kulinarnych. Mógłbym spędzić cały dzień przed komputerem, przeglądając moje ulubione strony z przepisami…

Lubię te chwile, gdy widzę zdjęcie potrawy, wpadam w zachwyt i wiem, że muszę ją przygotować! Ekscytuję się i cieszę, niczym przedszkolak, do którego przyszedł Święty Mikołaj.

Gorzej, gdy okazuje się, że składniki potrzebne do wykonania danego dania nie są łatwo dostępne… Czasem czuję się trochę rozczarowny, bo nie będę jeść „teraz, zaraz”. Wtedy angażuję do pracy moją wyobraźnię i pomysłowość – zamieniam niedostępne produkty na te składniki, które mam w domu lub które mogę łatwo kupić – jednym słowem eksperymentuję. I właśnie to w gotowaniu jest najlepsze – eksperymentowanie.

W ten sposób powstała tytułowa zupa z czerwoną soczewicą. Na jednej z zagranicznych stron natknąłem się na przepis na zupę z soczewicy, jednak składniki nie do końca mi odpowiadały – autorka przepisu użyła lokalnych przypraw, które w Polsce są niedostępne. Zamieniłem je na swój zestaw przypraw i dorzuciłem pomidory w puszce. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania!

Moja zupa z soczewicy to cudowna mieszanka smaków i zapachów – słodycz marchewki, kwaśny smak soku z cytryny, aromat świeżo zmielonego kuminu – po prostu pycha! A następnego dnia, na zimno, z świeżym pieczywem smakuje jeszcze lepiej!

Zupa z czerwoną soczewicą

8 kwietnia 2018
: 4
: 10 min
: 25 min
: 35 min
: łatwy

Aromatyczna, zniewalająca w smaku zupa z soczewicy.

By:

Składniki
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 szklanki oleju (do smażenia)
  • Świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie
  • Krok 1 Marchewkę i cebulę obierz i pokrój – marchewkę w słupki, a cebulę w piórka.
  • Krok 2 W garnku rozgrzej olej, dodaj marchewkę oraz cebulę i smaż przez około 5 minut.
  • Krok 3 Po tym czasie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy – kumin i curry – i smaż przez 30 sekund.
  • Krok 4 Dodaj pomidory z puszki i bulion warzywny. Gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Krok 5 Ugotowaną zupę przestudź. Odlej około 1/3 zupy do drugiego garnka. Zblenduj na gładki krem i wlej do pierwszego garnka.
  • Krok 6 Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj natkę pietruszki. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *