Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy.

Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, białą kukurydzę, spoglądając, czy nikt nie nadchodzi. Czasem pakowałem kilka kolb do kieszeni, by cieszyć się tym smakiem w domu… To były fajne czasy 🙂

Muszę przyznać, że poniższy przepis na krem z kukurydzy przywodzi mi na myśl tamte czasy, choć będąc dzieckiem, nigdy nie jadłem kremu z kukurydzy – w moim domu nikt go nie przygotowywał 😉

Zupa krem z kukurydzy to danie, które zniewala smakiem – słodycz kukurydzy, mleka kokosowego i papryki, do tego ostrość czosnku oraz imbiru i aromat przypraw – kurkumy, curry i słodkiej wędzonej papryki. Jest to kolejny przepis, który z pewnością będzie regularnie gościł w mojej kuchni, tak jak zupa krem z kalafiora, czy krem z brokułów.

A z czym podawać krem z kukurydzy? Tutaj istnieje pełna dowolność – możesz użyć grzanek, świeżego pieczywa, nachosów – co tylko przyjdzie Ci do głowy 🙂 Ja uwielbiam krem z kukurydzy z popcornem – świeżo przygotowanym, gorącym i chrupiącym.

Poza sezonem na kukurydzę (który, swoją drogą, jest bardzo krótki, bo trwa od sierpnia do początków października) krem z kukurydzy z poniższego przepisu możesz przygotować używając kukurydzy z puszki. Jednak gdy jest okazja, warto użyć świeżej kukurydzy – smak zupy jest nieco bogatszy.

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

16 czerwca 2018
: 2
: 5 min
: 30 min
: 35 min
: łatwy

Pachnąca zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, z dodatkiem papryki, imbiru, curry.

By:

Składniki
  • 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy konserwowej)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • cukier
  • sól i pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Oczyść kolby kukurydzy: usuń liście oraz wszystkie białe nitki.
  • Krok 2 Do garnka wlej tyle wody, by przykryła kukurydzę. Zagotuj wodę z cukrem (w proporcji 1 łyżka cukru na 1 litr wody).Do wrzątku włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 8 minut. Po ugotowaniu kolby obierz z ziaren.
  • Krok 3 Weź garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim olej. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj imbir. Smaż przez 1 minutę.
  • Krok 4 Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i smaż przez 3 minuty.
  • Krok 5 Następnie dodaj kukurydzę i smaż przez kolejne 3 minuty.
  • Krok 6 Warzywa zalej bulionem, dodaj przyprawy: kurkumę, curry, słodką wędzoną paprykę. Zagotuj. Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Krok 7 Całość zblenduj na gładką masę i dokładnie przetrzyj przez sitko. Dopraw solą i pieprzem.

Mogą Ci się spodobać

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. […]

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *