Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy.

Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, białą kukurydzę, spoglądając, czy nikt nie nadchodzi. Czasem pakowałem kilka kolb do kieszeni, by cieszyć się tym smakiem w domu… To były fajne czasy 🙂

Muszę przyznać, że poniższy przepis na krem z kukurydzy przywodzi mi na myśl tamte czasy, choć będąc dzieckiem, nigdy nie jadłem kremu z kukurydzy – w moim domu nikt go nie przygotowywał 😉

Zupa krem z kukurydzy to danie, które zniewala smakiem – słodycz kukurydzy, mleka kokosowego i papryki, do tego ostrość czosnku oraz imbiru i aromat przypraw – kurkumy, curry i słodkiej wędzonej papryki. Jest to kolejny przepis, który z pewnością będzie regularnie gościł w mojej kuchni, tak jak zupa krem z kalafiora, czy krem z brokułów.

A z czym podawać krem z kukurydzy? Tutaj istnieje pełna dowolność – możesz użyć grzanek, świeżego pieczywa, nachosów – co tylko przyjdzie Ci do głowy 🙂 Ja uwielbiam krem z kukurydzy z popcornem – świeżo przygotowanym, gorącym i chrupiącym.

Poza sezonem na kukurydzę (który, swoją drogą, jest bardzo krótki, bo trwa od sierpnia do początków października) krem z kukurydzy z poniższego przepisu możesz przygotować używając kukurydzy z puszki. Jednak gdy jest okazja, warto użyć świeżej kukurydzy – smak zupy jest nieco bogatszy.

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

16 czerwca 2018
: 2
: 5 min
: 30 min
: 35 min
: łatwy

Pachnąca zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, z dodatkiem papryki, imbiru, curry.

By:

Składniki
  • 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy konserwowej)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • cukier
  • sól i pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Oczyść kolby kukurydzy: usuń liście oraz wszystkie białe nitki.
  • Krok 2 Do garnka wlej tyle wody, by przykryła kukurydzę. Zagotuj wodę z cukrem (w proporcji 1 łyżka cukru na 1 litr wody).Do wrzątku włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 8 minut. Po ugotowaniu kolby obierz z ziaren.
  • Krok 3 Weź garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim olej. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj imbir. Smaż przez 1 minutę.
  • Krok 4 Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i smaż przez 3 minuty.
  • Krok 5 Następnie dodaj kukurydzę i smaż przez kolejne 3 minuty.
  • Krok 6 Warzywa zalej bulionem, dodaj przyprawy: kurkumę, curry, słodką wędzoną paprykę. Zagotuj. Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Krok 7 Całość zblenduj na gładką masę i dokładnie przetrzyj przez sitko. Dopraw solą i pieprzem.

Mogą Ci się spodobać

Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batoniki i ciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku – […]

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *