Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów.

Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można znaleźć w każdej kuchni. Pół godziny pracy i garnek zupy na dwa dni gotowy 🙂

Wszystkie warzywne zupy kojarzą mi się z dzieciństwem – gdy ze „zdrachanymi” kolanami wracałem do domu, a na stole czekała na mnie pyszna zupa, przygotowana z domowych warzyw. Do tego kromka chrupiącego pieczywa. Kilka chwil, talerz pusty i można było wracać na podwórko… 😉

Jednak XXI wiek ma ten plus, że większość warzyw i owoców jest dostępna całorocznie. Jeśli nie świeże, to z pewnością mrożone. Dlatego też wiele dań można przygotowywać przez cały rok, choć najlepiej smakują one, gdy trwa sezon na dany produkt.

Już niedługo rozpocznie się sezon na kalafiora – warto przygotować rewelacyjną, kremową zupę z kalafiora, z dodatkiem koperku i curry. Szybki i prosty obiad, który każdemu zasmakuje.

A miesiąc po kalafiorze pojawi się przepyszna kukurydza – wtedy z pewnością odświeżę mój przepis na krem z kukurydzy 🙂

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

23 maja 2018
: 3
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Kremowa zupa z kalafiora, idealna na wiosenny obiad.

By:

Składniki
  • 500 g kalafiora świeżego lub mrożonego
  • 2 -3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cebuli
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 pęczek świeżego koperku
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj warzywa: pietruszkę i imbir obierz i zetrzyj na tarce. Obrane ziemniaki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka.
  • Krok 2 W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, pietruszkę oraz imbir. Po chwili dodaj ziemniaki, pietruszkę i czosnek. Smaż przez około 10 minut.
  • Krok 3 Po tym czasie do garnka wlej bulion, dodaj umyty, oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior. Dodaj także curry. Gotuj do miękkości warzyw (około 10-15 minut).
  • Krok 4 Zupę zblenduj na krem i dodaj świeży, posiekany koperek.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne. Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *