Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Zielone curry z brokułem i fasolką

Zielone curry z brokułem i fasolką

Zima jest piękna. Ale tylko zza okna. Niestety panuje taki mróz, że nie chce się wychodzić z domu. Co jednak zrobić, gdy wyjść trzeba? Porządnie się rozgrzać. A na to najlepsze jest jedzenie – sycące potrawy, które dzięki dobrze dobranym przyprawom zapewniają „grzanie” od wewnątrz.

Jest kilka potraw, które dobrze rozgrzewają zimą: aromatyczny dahl z soczewicą, słodko-ostry krem z batatów, czy pikantne chili con carne. Świetnie rozgrzewa także curry, szczególnie dyniowe curry z warzywami (szkoda, że sezon na dynię nie trwa cały rok…) oraz klasyczne curry z warzywami na mleku kokosowym.

Curry to jedna z moich ulubionych potraw. Nie lubię jednak nudy w kuchni i nie chciałem po raz kolejny powielać starego przepisu, więc postanowiłem wypróbować zielone curry – najostrzejsze z możliwych. Wykorzystałem zieloną pastę curry, dzięki której uzyskałem idealny smak i zapach – danie jest mocno pikantne, czuć cytrynowy aromat (jeśli nie lubisz ostrych smaków, dodaj mniej zielonej pasty curry), jednak pikantny smak potrawy równoważony jest przez mleko kokosowe.

Danie możesz zjeść samodzielnie lub z porcją ugotowanego ryżu. Potrawa jest bardzo sycąca i rzeczywiście porządnie rozgrzewa – dzięki niej żaden mróz nie będzie Ci straszny!

Zielone curry z brokułem i fasolką

27 lutego 2018
: 2
: 15 min
: 30 min
: 45 min
: łatwy

Rozgrzewający obiad idealny na zimę - pikantne zielone curry.

By:

Składniki
  • 200 g ziemniaków
  • 150 g brokułów
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Zielona cebulka
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj warzywa: ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, brokuły rozdziel na różyczki na fasolkę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
  • Krok 2 W garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. imbir starty na tarce i pastę curry. Smaż przez kilkanaście sekund, ciągle mieszając.
  • Krok 3 Do garnka wlej bulion, mleko kokosowe, sos sojowy i dodaj ziemniaki. Gotuj przez 15 minut.
  • Krok 4 Do gotującego się dania dodaj brokuły i fasolę, gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Krok 5 Gotowe danie nalej do miseczek i podawaj z zieloną cebulką. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *