Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Chleb jest jednym z najstarszych znanych posiłków. Był spożywany już 11 tysięcy lat temu. W starożytności chleb przypominał dzisiejsze pieczywo maca – łatwiej było go łamać, niż kroić.

W dzisiejszych czasach chleb jest jednym z podstawowych elementów diety człowieka. Statystyczny Polak w 2015r. zjadł 45 kg chleba (dla porównania: w 2008 roku było to 61 kg, a w 1981 roku – 80 kg).

Jednak wraz z rozwojem super- i hipermarketów coraz trudniej znaleźć dobre, zdrowe pieczywo. Jak więc kupować, by nie żałować?

Co możemy kupić?

Wybór pieczywa jest bardzo szeroki: chleby pszenne, razowe, żytnie wiejskie, staropolskie, kaszubskie, bułki – klasyczne kajzerki, grahamki, bułki z serem, papryką (i wiele innych), pakowane pieczywo tostowe, pieczywo chrupkie, a nawet wafle ryżowe. Co warto kupić?

Pieczywo jasne

Powstaje z wysokooczyszczonej mąki. Jest lekkostrawne, zawiera niewiele błonnika, przez co jest polecane osobom mającym problemy z trawieniem. Jest także bardzo uniwersalne – w domu możesz samodzielnie przygotować bułkę tartą czy grzanki do zupy. Jednak ze względu na wysoki stopień oczyszczenia mąki zawiera dużo mniej składników odżywczych niż pieczywo ciemne. Ma także wyższy indeks glikemiczny – powoduje wahania poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do napadów głodu.

Pieczywo ciemne

Jest produkowane z mąki razowej – dzięki temu zawiera większe ilości składników mineralnych – witamin z grupy B, żelaza, cynku, magnezu. Ma niższy indeks glikemiczny niż pieczywo jasne, w konsekwencji czego jest bardziej sycące. Zawiera błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego.

Pieczywo tostowe, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe

Są to produkty wysokoprzetworzone – zawierają niewielką ilość składników mineralnych. Mają długi termin przydatności do spożycia, przez co muszą zawierać substancje konserwujące. W składzie często można znaleźć duże ilości cukru i soli. Lepiej zrezygnować z takiego pieczywa i wybrać tradycyjny chleb lub bułki.

Skoro wiesz, jakie pieczywo warto kupić – pozostaje jeszcze jedno pytanie – gdzie je kupić? W marketacie, mniejszym sklepiku czy piekarni?

Tosty

Pieczywo z marketu

Niewiele supermarketów może pochwalić się własną piekarnią – zazwyczaj jest to po prostu nieopłacalne. Markety najczęściej dopiekają pieczywo z ciasta głęboko mrożonego w specjalnie przygotowanych piecach, dzięki czemu ciepłe bochenki chleba są dostępne nawet kilka razy dziennie.

Jak powstaje pieczywo z ciasta głęboko mrożonego?

Ciasto produkowane w fabrykach (tak, w fabrykach, ponieważ miejsca produkcji mają niewiele wspólnego z piekarniami) jest podpiekane i zamrażane ciekłym azotem. Zamrożone trafia na tygodnie, a nawet miesiące do chłodni, gdzie oczekuje na przewiezienie do supermarketu.

Skład pieczywa

Pieczywo z ciasta głęboko mrożonego najczęściej jest produkowane z niskiej jakości mąk o nieznanym pochodzeniu. Zawiera ono niewielką ilość błonnika i substancji odżywczych, a bochenki chleba i bułki wyglądające na “pełnoziarniste” są najczęściej białym pieczywem barwionym karmelem.

Ponadto wypieki z ciasta głęboko mrożonego często zawierają L-cysteinę – aminokwas, który ma na celu zapewnienie miękkości ciasta. L-cysteina jest otrzymywana ze zbóż, lecz jest to metoda stosunkowo droga, dlatego producenci dodają do pieczywa L-cysteinę otrzymywaną z piór kaczek lub nawet z ludzkich włosów (ostatnia z metod jest stosowana w Chinach).

W dopiekanym pieczywie można znaleźć także propionian wapnia (E282) oraz sorbinian potasu (E202), które mają za zadanie zahamować rozwój grzybów i pleśni. Konserwanty te mogą powodować reakcje alergiczne, bóle głowy i omdlenia.

Czy to jest legalne?

Polskie prawo nakazuje oznaczanie pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Ponadto sprzedawca jest zobowiązany do poinformowania klientów o składzie pieczywa. W większości marketów znajdziesz takie informacje, jednak często są one umieszczone w słabo widocznych miejscach lub wydrukowane małymi literami.

Pieczywo z piekarni i sklepiku

Piekarnie to najbezpieczniejsze miejsca do zakupu pieczywa – z pewnością nie kupisz dopiekanego chleba, a swieże bochenki o dobrym, krótkim składzie. Dobrym miejscem do kupowania pieczywa są także małe, osiedlowe sklepiki – możesz kupić tam pieczywo, które sprzedawcy zamawiają w tradycyjnych piekarniach.

Pieczywo

Jaki powinien być skład pieczywa?

Skład powinien być krótki – prawdziwy chleb składa się tylko z mąki, wody, soli i zakwasu (oraz ewentualnych dodatków w postaci ziaren i nasion).

Wystrzegaj się pieczywa zawierającego:

  • barwniki –  karmel, słód jęczmienny – nadają one pieczywie ciemnego koloru, przez co wydaje się, że pieczywo jest pełnoziarniste;
  • substanacje zakwaszające takie jak lecytyna (E322) czy kwas cytrynowy (E330) – mają one za zadanie zastąpić tradycyjny zakwas;
  • substancje konserwujące i zapobiegające powstawaniu pleśni;
  • emulgatory – guma guar (E412), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471, E471e), stearoilomleczan sodu lub wapnia (E481, E482), lecytyna (E322) – poprawiają one konsystencję chleba i przedłużają jego wartość.

Jeśli pieczywo posiada etykietę – przeczytaj ją.

Jeśli etykiety nie ma – zapytaj sprzedawcy – ma on obowiązek udzielić Ci informacji o składzie pieczywa.

Jeśli sprzedawca nie wie – uciekaj! 😉 Żartuję, po prostu zrezygnuj z zakupów i wybierz inne miejsce.

Podsumowanie

Aby wybrać zdrowe pieczywo wystarczy pamiętać o kilku prostych regułach:

  • zrezygnuj z przetworzonego pieczywa na rzecz jasnego lub ciemnego;
  • pieczywo kupuj w piekarniach lub małych sklepikach; zakupy w supermarkecie rób w ostateczności;
  • czytaj etykiety produktów lub pytaj sprzedawców o skład – powinien on być jak najkrótszy.

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Ci w wyborze dobrego, zdrowego pieczywa 🙂

A o czym, Twoim zdaniem, powinienem napisać w kolejnym wpisie z serii “Mądre zakupy”? Daj znać w komentarzu! 🙂



9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *