Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kilka dni temu zaprezentowałem przepis na dietetyczne, pełnoziarniste bagietki. Dzisiaj mała propozycja jak je wykorzystać – zapiekanka na bagietce!

Zapiekanki na pieczywie kojarzą mi się z dzieciństwem – chrupiące, białe bułki przykryte przesmażonymi pieczarkami, do tego duża porcja roztopionego żółtego sera, a na górze mnóstwo keczupu – takie zapiekanki jadałem, gdy byłem dzieckiem. Teraz lubię do nich wracać, jednak uwielbiam także odkrywać nowe smaki – dlatego powstała zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Muszę przyznać, że nie jest to mój autorski pomysł, ponieważ podobne zapiekanki jadłem w lokalu TODOJUTRA w Katowicach, na Mariackiej. Jeśli zdarzy Ci się zawitać do Katowic, koniecznie musisz tam wstąpić i spróbować tej zapiekanki!

Kocham suszone pomidory – to chyba widać po moich przepisach – pomidory pojawiają się w nich dosyć często, na przykład tutaj: makaron z tofu, suszonymi pomidorami i bazylią 😉 Uwielbiam je do tego stopnia, że potrafię wcinać pomidory suszone na słońcu prosto z opakowania – jako przekąskę! Niestety zawierają one dużo soli, więc nie mogę jeść ich w nieskończoność…

Zapiekanki z mojego przepisu zostały przygotowane na pełnoziarnistej bagietce – dzięki temu zapiekanki są bardzo sycące – ledwo zmieścisz jedną!

Zapiekanka na bagietce

Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (4 zapiekanki)

Składniki

  • 2 bagietki z tego przepisu
  • 450 g mrożonego, siekanego szpinaku (1 opakowanie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 suszonych pomidorów (w oleju)
  • wegański ser / mozarella
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmaż.
  3. Następnie dodaj szpinak i smaż do całkowitego odparowania wody. Odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Suszone pomidory umieść na papierowym ręczniku i odciśnij z nadmiaru oleju. Pokrój je w paski.
  5. Jeśli chcesz użyć mozarelli pokrój ją w plastry. Używając wegańskiego sera, zetrzyj go na tarce.
  6. Bagietki przekrój, a ich wnętrze skrop olejem z pomidorów.
  7. Na bagietkach ułóż szpinak, suszone pomidory i ser. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut (do momentu, gdy ser się przyrumieni).

Wskazówki

  • Bagietki z mojego przepisu możesz śmiało zamienić na zwykłe, z piekarni;
  • Mozarellę możesz zamienić na żółty ser;
  • Jeśli nie jesteś weganinem do zapiekanki możesz dorzucić ser feta – będzie jeszcze lepsza!



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest