Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Wytrawne muffiny szpinakowe

Wytrawne muffiny szpinakowe

Gdy myślę o muffinkach, to przed oczami widzę przepyszne, puszyste czekoladowe babeczki. Jednakże ta mała przekąska ma dwie twarze – jedną słodką, rozpieszczającą i rozweselającą każdego łasucha, oraz drugą – wytrawną i poważną, zapełniającą żołądki małych głodomorów. Dziś przedstawiam drugie, mniej znane oblicze babeczek – wytrawne muffiny szpinakowe z suszonymi pomidorami.

Przepis na wytrawne muffiny szpinakowe z suszonymi pomidorami jest niemalże identyczny, jak przepis na klasyczne muffiny – z listy składników znika cukier (a pojawia się sól), a zamiast słodkich dodatków użyłem suszonych pomidorów i szpinaku. Dodatkowo w przepisie użyłem mąki owsianej – jeśli jej nie macie, to możecie łatwo zrobić ją w domu. Wystarczy zmielić górskie płatki owsiane w młynku do mielenia kawy 🙂

Wytrawne muffiny z mojego przepisu mogą stanowić idealne śniadanie, czy przekąskę w pracy – przygotowując je w jednorazowych foremkach, możemy łatwo i bez problemu zabrać je ze sobą, a ponadto oszczędzamy czas. Warto tylko pamiętać o wyrzuceniu takich foremek do pojemnika na metal 🙂

Wytrawne muffiny szpinakowe

13 października 2018
: 12
: 15 min
: 20 min
: 35 min
: łatwy

Pomysł na przekąskę w pracy - wytrawne muffiny szpinakowe.

By:

Składniki
  • Suche
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • Mokre
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 garść mrożonego, siekanego szpinaku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody
Wykonanie
  • Krok 1 Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Krok 2 Siemię lniane zmielić w młynku do mielenia kawy, zalać wodą i odstawić na kilka minut.
  • Krok 3 Do jednej miski przesypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory.
  • Krok 4 W drugiej misce połączyć mokre składniki.
  • Krok 5 Przełożyć mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać.
  • Krok 6 Przygotowaną masę nakładać do 3/4 wysokości foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut (do suchego patyczka).

Mogą Ci się spodobać

Czosnkowa pasta z białej fasoli

Czosnkowa pasta z białej fasoli

Mistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta z białej fasoli. Pasta z fasoli to żadne odkrycie – w sieci można znaleźć wiele przepisów na pastę z fasoli z pieczonym czosnkiem, natomiast ja proponuję jej mocniejszą wersję ze świeżym czosnkiem. Ze względu na charakterystyczny zapach […]

Doskonałe smażone falafele

Doskonałe smażone falafele

Falafele to chyba najpopularniejsze niemięsne danie – znane zarówno przez wegan, wegetarian, jak i mięsożerców. Dziś przedstawiam przepis na klasyczne, smażone falafele, doskonałe w każdym calu. Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować węgierskie leczo, które smakuje wyśmienicie. Ciecierzyca to także podstawowy składnik przepysznych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *