Woda – jak wybrać dobrą wodę do picia?

Woda – jak wybrać dobrą wodę do picia?

Otacza nas z każdej strony. Leci z kranu, płynie w rzece, faluje na morzach i oceanach. Zajmuje 75% powierzchni ziemi i wypełnia około 70% Twojego ciała. Woda – wszechobecny płyn. Bez niej nie ma życia, a człowiek umiera po 5-6 dniach bez wody.

Dlaczego należy pić wodę?

Woda ma ogromne znaczenie biologiczne: utrzymuje stałą temperaturę organizmu, reguluje ciśnienie tętnicze, usuwa toksyny i szkodliwe związki z organizmu, wspomaga oczyszczanie organizmu i prawidłową pracę jelit.

Człowiek powinien codziennie spożywać około 2 litrów wody, ponieważ mniej więcej tyle wydala jego ciało (większość z moczem). Braki wody prowadzą do odwodnienia, które jest groźne dla ludzkiego organizmu.

Co można kupić w sklepach?

Sklepowe półki uginają się od butelek wypełnionych wodą. Wybór produktów jest naprawdę szeroki, a zagłębianie się w etykiety na butelkach może doprowadzić do zawrotu głowy 🙂 W sklepach można kupić:

  • wody źródlane;
  • wody mineralne;
  • wody lecznicze;
  • wody stołowe;
  • filtry do wody kranowej (w postaci dzbanków, butelek, nakładek na kran).

Niestety niewielu konsumentów czyta etykiety na butelkach z wodą – a szkoda, bo zawierają one wiele przydatnych informacji.

Jakie informacje znajdziemy na etykiecie?

Najważniejszą informacją dla konsumentów jest suma składników mineralnych, zwana też stopniem mineralizacji (podawana w mg/l). Określa ona zawartość, jak sama nazwa wskazuje, składników mineralnych w jednym litrze wody. Ponadto na etykietach można znaleźć informację o zawartości poszczególnych jonów w wodzie (najczęściej w postaci tabeli).

Na jakie składniki mineralne należy zwracać uwagę?

  • wodorowęglany (HCO3) – przyspieszają trawienie, pomagają utrzymać równowagę kwasową w żołądku, obniżają ilość glukozy we krwi i moczu, regulują pH krwi. Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę żołądka. Duże zawartości wodorowęglanów (powyżej 1000 mg/l mogą zaburzać procesy trawienne);
  • chlorki (Cl) – odgrywają ważną rolę w procesach trawiennych, wspomagają przyswajanie witaminy B12, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową i wodno-mineralną, aktywują enzymy trawienne w żołądku;
  • sód (Na+) – odpowiada za równowagę wodno-elektrolitową, umożliwia skurcze mięśni;
  • potas (K+) – reguluje poziom wody w komórkach, wspomaga utrzymanie równowagi płynów w organizmie;
  • wapń (Ca2+) – odpowiada za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych i mechanizm skurczu mięśni, budulec kości oraz zębów;
  • magnez (Mg2+) – jest aktywatorem wielu egzymów, składnikiem kości i mięśni.

Woda źródlana, mineralna, stołowa, lecznicza – czym się różnią?

Wody źródlane są wydobywane ze źródeł znajdujących się w płytkich wartstwach podziemnych. Są to głównie wody niskozmineralizowane. Ich skład chemiczny może ulegać niewielkim wahaniom. Przyjmuje się, że jej stopień mineralizacji to maksymalnie 500 mg/l (chociaż zdarza się, że bywa większy).

Wody mineralne pozyskiwane są z odwiertów głębinowych. Są to wody średnio- i wysoko zmineralizowane. Mają stały skład chemiczny. Suma składników mineralnych dla tych wód wynosi od 500 mg/l.

Wody lecznicze pochodzą ze specjalnych źródeł. Zawierają powyżej 1000 mg składników mineralnych w litrze i co najmniej 1 dominujący składnik mineralny, który ma za zadanie uzyskać odpowiedni efekt leczniczy. Należy spożywać je tylko po konsultacji z lekarzem.

Natomiast wody stołowe to wody powstające poprzez zmieszanie wód źródlanych z mineralnymi.

Dużo tańszą alternatywą dla wód butelkowanych są filtry do wody kranowej. W sklepach dostępne są różne rodzaje filtrów:

  • dzbanki filtrujące – przydatne w kuchni, podczas gotowania i przy codziennym spożywaniu wody podczas przebywania w domu;
  • filtry przepływowe – montowane na rurach doprowadzających wodę do domu;
  • filtry nakranowe i podzlewowe – montowane – jak sama nazwa wskazuje – na kranie lub pod zlewem – umożliwiają dostęp do filtrowanej wody w kuchni;
  • butelki filtrujące – idealne dla osób żyjących w ruchu, które cenią sobie wygodę.

Wszystkie wymienione filtry mają za zadanie usunięcie smaku i zapachu chloru z wody wodociągowej, oraz zanieczyszczeń dostających się do wody przez instalację wodną w budynku.

Warto zapytać dostawcę wody o skład mineralny dostarczanej wody – dzięki temu uzyskasz rzetelną informację o mikro- i makroelementach znajdujących się w wodzie kranowej.

Sam od kilku lat posiadam dzbanek filtrujący – nie wyobrażam sobie bez niego życia! Przydaje mi się przy codziennym gotowaniu (nawet wody na herbatę) i doskonale koi moje pragnienie. To bardzo przydatny gadżet, ponieważ nie muszę już się martwić, że znów zapomniałem kupić butelkę wody, i przede wszystkim, nie muszę nosić ciężkich zgrzewek wody! Jako wielki fan mojego dzbanka filtrującego z radością przetestowałem butelkę filtrującą Dafi – chciałbym opowiedzieć Ci o niej kilka słów.

O butelce filtrującej Dafi

Pierwsze wrażenie

Butelka była zapakowana w kartonik, na którym szczegółowo opisano sposób korzystania z butelki – jak przygotować ją do pierwszego użycia. Z początku wydawało mi się to bardzo skomplikowane, jednak w praktyce okazało się to bardzo łatwe. Wystarczy wymyć butelkę i kilkukrotnie przepuścić wodę przez filtr. Niestety butelki nie można myć w zmywarce, ani wyparzać wodą o temperaturze powyżej 50ºC.

Butelka Dafi

Butelka ma pojemność 0,5 l. Jest wykonana z przezroczystego, miękkiego, lecz wytrzymałego tworzywa (potwierdziły to moje testy – korzystałem z butelki bardzo intensywnie). Co ważne, butelka nie zawiera bisfenolu A (BPA), związku podejrzanego o działania kancerogenne. Butelka posiada atesty dopuszczające ją do kontaktu z wodą.

Pusta butelka jest bardzo lekka – waży zaledwie 33 gramy, a jej kształt jest świetnie dopasowany do dłoni. Wielką zaletą jest obrotowy pierścień, ukryty pod nakrętką, który pozwala ustawić datę wymiany filtru, dzięki czemu nie trzeba zaprzątać sobie głowy zapamiętywaniem dat.

Butelka z filtrem Dafi

Butelka zawiera sportowy korek – jest on wygodny w użyciu i dzięki niemu butelka nie przecieka. Dodatkową zaletą jest gumowe “oczko” – butelkę można założyć na jeden palec, gdy reszta dłoni jest zajęta 😉

Butelka filtrująca Dafi standardowo występuje w wielu różnych kolorach: zielonym, czerwonym, miętowym, szarym, czarnym, różowym, niebieskim. Nie ma jednak najmniejszego problemu, by zaprojektować butelkę według własnego uznania – za pomocą kreatora kolory można dowolnie mieszać, a na butelce można umieścić nadruk w postaci własnego tekstu (maksymalnie 8 znaków) lub grafiki z galerii dostępnej w kreatorze.

Spersonalizowana butelka Dafi
Przykładowa personalizacja butelki filtrującej Dafi (zdjęcie pochodzi z kreatora dostępnego na stronie producenta)

Według deklaracji producenta 1 filtr ma wydajność 150 l wody miesięcznie. Po miesiącu korzystania z butelki należy wymienić filtr na nowy. Samą butelkę należy wymienić, gdy uznamy to za stosowne 🙂

Zasada działania

Butelka zawiera naturalny filtr węglowy wykonany z łupin orzecha kokosowego. Filtr usuwa z wody kranowej zanieczyszczenia, a także smak oraz zapach chloru i, co ważne, nie zmienia ilości minerałów naturalnie występujących w wodzie kranowej.

Aby uzupełnić butelkę wodą, wystarczy odkręcić zakrętkę, wyjąć filtr, wlać wodę (zimną!), umieścić filtr w butelce i zakręcić. Jest to bardzo proste i wygodne – butelkę można uzupełnić w każdym miejscu, w którym jest dostęp do wody wodociągowej.

Koszt zakupu

Butelka z filtrem oraz dwupak filtrów z zakrętką kosztują w cenie promocyjnej 60 zł (normalna cena to 70 zł). Istnieje także możliwość zakupu butelki z jednym filtrem lub samego dwupaku filtrów z zakrętką (w cenie 35 zł za butelkę lub filtry). Butelkę możesz zakupić w oficjalnym sklepie producenta (kliknij tutaj, by przejść do sklepu). Spersonalizowana butelka z jednym filtrem kosztuje 49,90 zł. Można ją stworzyć w specjalnie przygotowanym kreatorze (kliknij tutaj, by otworzyć kreator).

Jeden filtr wystarcza do przefiltrowania 150 l wody, co daje 450 l wody za 60 zł. Uwzględniając koszt wody wodociągowej daje to 15 GROSZY ZA 1 LITR WODY! Przypomnę, że butelka wody w sklepie kosztuje około 2 zł – płacisz 14 razy mniej za litr wody!

Podsumowanie – zalety i wady butelki filtrującej Dafi

Zalety

  • w przeliczeniu na 1 l wody butelka jest tania;
  • jest wygodna w użytkowaniu, lekka i poręczna – nie obciąża kręgosłupa i nie zajmuje dużo miejsca;
  • jest szczelna – pomimo aktywnego użytkowania z butelki nie wyciekła ani kropla wody;
  • jest produktem bezpiecznym – butelka nie zawiera BPA i została dopuszczona do kontaktu z wodą;
  • jest produktem polskim;

Wady

  • butelki nie można myć z zmywarce;
  • na spersonalizowanej butelce nie można umieścić własnej grafiki, a tekst nie może być dłuższy niż 8 znaków;

Moja opinia

Butelka filtrująca Dafi to wspaniałe rozwiązanie dla każdego – można zawsze zabrać ją ze sobą. Idealnie sprawdzi się w pracy, na uczelni, w podróży, czy nawet podczas dłuższego spaceru. Ja, wychodząc z domu, zabieram ze sobą pustą butelkę, a gdy dotrę na miejsce napełniam ją wodą – dzięki temu nie muszę zabierać wody z domu lub specjalnie odwiedzać sklepu. Gdy woda się skończy, udaję się do najbliższego kranu i ponownie uzupełniam ją wodą. Pomimo niewielkich wad, butelkę oceniam bardzo dobrze i chętnie poleciłbym ją każdemu znajomemu.

A Ty, Drogi Czytelniku, zwracasz uwagę na to, jaką wodę kupujesz? A może korzystasz z dzabnka lub butelki filtrującej? Podziel się swoją opinią w komentarzu!

Wpis zawiera lokowanie produktu i powstał przy współpracy z marką Dafi. Przedstawiona ocena dotycząca butelki filtrującej Dafi jest moją subiektywną opinią.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!