Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita!

Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. Nie lubisz ziół – zrezygnuj z nich! Nie przepadasz za suszonymi pomidorami – użyj innego ulubionego składnika! Jeden prosty przepis, mnóstwo możliwości.

W mojej kuchni gościła już focaccia z oliwkami (przepis znajdziesz tutaj), focaccia z brokułami i papryką, ale to focaccia z suszonymi pomidorami całkowicie zawładnęła moim sercem. Suszone pomidory mają w sobie coś wyjątkowego – odrobinę słońca zamkniętą w każdym wysuszonym kawałku tego warzywa (lub owocu, bo różne teorie krążą po świecie).

Suszone pomidory mógłbym jeść codziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Muszę przyznać, że czasem zdarza mi się nawet kupić paczkę pomidorów suszonych na słońcu i zjeść je od razu po zakupie – tak bardzo je kocham!

Nie będę przedłużać, zapraszam na przepis na puszyste włoskie pieczywo – focaccia z suszonymi pomidorami 🙂 I pamiętaj, że najlepiej smakuje podana na ciepło, z oliwą. Pycha!

Focaccia z suszonymi pomidorami

2 sierpnia 2018
: 5
: 1 h 30 min
: 20 min
: 1 h 50 min
: łatwy

Smaczne włoskie pieczywo, czyli focaccia z suszonymi pomidorami.

By:

Składniki
  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy/oleju z pomidorów
  • Dodatki
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie/oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie
  • Krok 1 Na początku przygotuj zaczyn: pokruszone drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier i łyżkę mąki pszennej. Odstaw na 10 minut.
  • Krok 2 Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj sól, zioła, suszone pomidory (pokrojone na małe kawałki) i olej. Wymieszaj.
  • Krok 3 Do miski dodaj zaczyn i zagnieć ciasto. Uformuj w kulę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Krok 4 Ciasto ponownie zagnieć, uformuj w kulę i odstaw na kolejne pół godziny.
  • Krok 5 Po upływie podanego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj na placek grubości około 2 cm. Odstaw na kolejne 30 minut.
  • Krok 6 Włóż blachę z focaccią do piekarnika. Piecz przez 20 minut (do momentu zrumienienia ciasta). Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie […]



8 komentarzy

  • Hej 🙂
    Czy mogę użyć przepisu na Focaccię jako przepisu na spód od pizzy?
    Jakby to mogło wyglądać?

    • Jasne, że możesz. Użyj nieco mniej drożdży (myślę, że 20 gramów wystarczy na tę ilość mąki) i skróć czas wyrastania ciasta – kilkanaście minut wystarczy. Smacznego! 🙂

  • Dawno nie wskakiwałam na bloga i zauroczyły mnie wykreślane składniki. Tylko ten ból… nie mam mąki kukurydzianej!

    • Jeśli masz na myśli pomidory suszone na słońcu – jasne, że tak 🙂 Tylko dodaj nieco więcej oliwy 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *