Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą.

Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie leczo w zestawie z lampką wina.

Każda sekunda oczekiwania uświadamiała mi jak bardzo jestem głodny – w Budapeszcie zwiedzanie było zdecydowanie ważniejsze niż jedzenie! Na szczęście nie musiałem długo czekać – po kilkunastu minutach otrzymałem miskę aromatycznego leczo i pajdę świeżego chleba.

Zapach i smak dania był zniewalający – chrupiące warzywa, pikantny i nieco wędzony sos – już wtedy wiedziałem, że muszę odtworzyć to danie w domu! Wiedziałem też, że nie będzie to łatwe zadanie, ale zrobię wszystko, by to się udało.

Po powrocie do domu przeprowadziłem kilka kulinarnych eksperymentów z leczo – finalna wersja mojego przepisu składała się z papryki opalanej na kuchence, świeżych pomidorów i cebuli, soczystych pomidorów i zestawu przypraw. Dodałem także ciecierzycę, by zwiększyć ilość białka w potrawie, jednak ten składnik jest opcjonalny i można bez najmniejszego problemu go pominąć.

Opalanie paprki na kuchence gazowej to trik, który podpatrzyłem w jednym z programów kulinarnych Jamiego Olivera. Dzięki temu potrawa nabiera nowego smaku – nieco wędzonego, z nutką goryczy.

Opalanie papryki na kuchence gazowej

Opalanie papryki nad palnikiem jest bardzo proste – wystarczy uruchomić kuchenkę i przy palnikach położyć umyte i osuszone warzywa. Gdy skórka papryki zrobi się czarna, warzywo należy obrócić. Po zakończonym procesie opalania warzywa należy obrać – wystarczy zrobić to dłońmi – spalona skórka schodzi bez najmniejszego problemu. Ja nie robię tego dokładnie – fragmenty spalonej skórki w daniu dodatkowo podkreślają smak potrawy. W ten sposób można przygotować także inne warzywa, takie jak bakłażany czy cebulę. Na potrzeby leczo nie opalałem papryki całkowicie – na powyższym zdjęciu widać poziom opalenia na chwilę przed wyłączeniem palników.

Węgierskie leczo z ciecierzycą

2 września 2018
: 3
: 15 min
: 20 min
: 35 min
: łatwy

Klasyczny obiad - węgierskie leczo z dodatkiem ciecierzycy.

By:

Składniki
  • 4 duże papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 1 łyżka oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • liść laurowy (1 sztuka)
  • ziele angielskie (3-4 kulki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Paprykę umyj, osusz, opal na palniku gazowym i obierz ze spalonej skórki.
  • Krok 2 Przygotuj warzywa – pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru soku. Opaloną paprykę pokrój w duże kwadraty, a cebulę w plastry.
  • Krok 3 W granku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Krok 4 Do garnka dodaj paprykę i smaż przez kilka minut.
  • Krok 5 Do garnka dodaj pomidory, ciecierzycę, paprykę wędzoną i suszoną bazylię. Gotuj tak długo, aż papryka nieco zmięknie, ale nadal będzie wyczuwalna jej chrupkość. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Wrapy z hummusem i suszonymi pomidorami

Wrapy z hummusem i suszonymi pomidorami

To miał być kolejny wpis, w którym będę biadolić na temat tego, że nie mam na nic czasu i muszę rezygnować z wszystkiego, co przyjemne (czyli głównie z gotowania). Ale nie, dziś odwrócę kota ogonem. Postanowiłem cieszyć się z tego, że przygotowanie przepysznych wrapów z hummusem i suszonymi pomidorami zajmuje zaledwie 15 minut, a zaoszczędzony czas mogę bez wyrzutów sumienia zmarnować na surfowanie po internecie. […]



7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *