Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pancakes, czyli wegańskie, amerykańskie naleśniki

Pancakes, czyli wegańskie, amerykańskie naleśniki

Zauważyłem w swoim życiu pewien paradoks: im zdrowiej staram się odżywiać, tym bardziej mam ochotę na słodycze. Deser po obiedzie, słodkie krakersy między posiłkami…

Od kilku dni chodziły za mną gofry. Przypieczone ciasto, chrupiące z każdym kęsem, a do tego góra bitej śmietany i świeże owoce – pycha! Taki smak zawsze będzie kojarzyć mi się z polskim morzem.

Wczoraj rano stwierdziłem: to jest ten dzień! Dziś na śniadanie będą gofry!

Ale zaraz… Dlaczego piszę o gofrach, skoro tematem wpisu są amerykańskie pancakes, czyli puszyste naleśniki? Już tłumaczę.

Moje próby upieczenia gofrów skończyły się fiaskiem, ponieważ okazało się, że moja gofrownica się zepsuła. Już miałem wyrzucić cały garnek gotowego ciasta, ale wpadłem na pomysł, że zrobię puszyste pancakes! To była bardzo dobra decyzja, smakowały lepiej, niż niejedne gofry, które jadłem w dzieciństwie.

Naleśniki są oczywiście wegańskie – użyłem mleka roślinnego, a jajko zastąpiłem aquafabą (o tym, co to jest możesz przeczytać we wstępie do przepisu mus czekoladowy z aquafaby).

Upieczone naleśniki oprószyłem cukrem pudrem, udekorowałem bananem, oraz polałem czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pancakes smakują równie dobrze z dżemem (nie tylko owocowym – sprawdź mój przepis na dżem marchewkowy, który smakuje jak dżem z pomarańczy).

A jeśli lubisz wszelakiego rodzaju naleśniki, to koniecznie wypróbuj przepis na placuszki owsiane – świetna propozycja na szybkie śniadanie.

Wegańskie, amerykańskie pancakes

5 sierpnia 2017
: 3
: 20 min
: 15 min
: 35 min
: łatwy

Posiłek w amerykańskim stylu - puszyste amerykańskie pancakes.

By:

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 6 łyżek aquafaby (90 ml)
Wykonanie
  • Krok 1 Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej do miski.
  • Krok 2 Dodaj olej oraz mleko i wymieszaj do połączenia składników (ważne, by nie mieszać dokładnie na gładką masę).
  • Krok 3 W garnku umieść aquafabę i ubij mikserem na sztywną pianę. Może to zająć nawet 15 minut, więc bądź cierpliwy.
  • Krok 4 Ubitą aquafabę przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 5 Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wylej grubą warstwę ciasta i umieść na kuchence. Po kilku minutach obróć i zrumień drugą stronę naleśnika.
  • Krok 6 Przestudź na metalowej kratce.

Przed ubiciem aquafaby warto dokładnie umyć naczynia oraz końcówki miksera – jeśli znajdzie się na nich choć odrobina tłuszczu, to aquafaba się nie ubije.


Mogą Ci się spodobać

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie […]

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Niedawno opublikowany przepis na ciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z ciecierzycy, ale (jak to ja) zmieniłem zdanie i przygotowałem fit ciasto z ciecierzycy. Ostatnio dużo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami – kilka dni temu opublikowałem przepis na kokosowe kulki mocy (warto go wypróbować […]



9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *