Wegańskie pancakes

Pancakes, czyli wegańskie, amerykańskie naleśniki

Zauważyłem w swoim życiu pewien paradoks: im zdrowiej staram się odżywiać, tym bardziej mam ochotę na słodycze. Deser po obiedzie, słodkie krakersy między posiłkami… Na szczęście potrafię się kontrolować, bo stosuję kilka prostych trików, o których pisałem w artykule Jak nie podjadać między posiłkami?.

Jednak od kilku dni chodziły za mną gofry. Przypieczone ciasto, chrupiące z każdym kęsem, a do tego góra bitej śmietany i świeże owoce – pycha! Taki smak zawsze będzie kojarzyć mi się z polskim morzem.

Wczoraj rano stwierdziłem: to jest ten dzień! Dziś na śniadanie będą gofry!

Ale zaraz… Dlaczego piszę o gofrach, skoro tematem wpisu są amerykańskie pancakes, czyli puszyste naleśniki? Już tłumaczę.

Moje próby upieczenia gofrów skończyły się fiaskiem, ponieważ okazało się, że moja gofrownica się zepsuła. Już miałem wyrzucić cały garnek gotowego ciasta, ale wpadłem na pomysł, że zrobię puszyste pancakes! To była bardzo dobra decyzja, smakowały lepiej, niż niejedne gofry, które jadłem w dzieciństwie.

Naleśniki są oczywiście wegańskie – użyłem mleka roślinnego, a jajko zastąpiłem aquafabą (o tym, co to jest możesz przeczytać we wstępie do przepisu mus czekoladowy z aquafaby).

Upieczone naleśniki oprószyłem cukrem pudrem, udekorowałem bananem, oraz polałem czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pancakes smakują równie dobrze z dżemem (nie tylko owocowym – sprawdź mój przepis na dżem marchewkowy, który smakuje jak dżem z pomarańczy).

A jeśli lubisz wszelakiego rodzaju naleśniki, to koniecznie wypróbuj przepis na placuszki owsiane – świetna propozycja na szybkie śniadanie.

Wegańskie pancakes

Amerykańskie pancakes (8 sztuk)

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 6 łyżek aquafaby (90 ml)

Wykonanie

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej do miski.
  2. Dodaj olej oraz mleko i wymieszaj do połączenia składników (ważne, by nie mieszać dokładnie na gładką masę).
  3. W garnku umieść aquafabę i ubij mikserem na sztywną pianę. Może to zająć nawet 15 minut, więc bądź cierpliwy.
  4. Ubitą aquafabę przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
  5. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wylej grubą warstwę ciasta i umieść na kuchence. Po kilku minutach obróć i zrumień drugą stronę naleśnika.
  6. Przestudź na metalowej kratce.

Wskazówki

  • Przed ubiciem aquafaby warto dokładnie umyć naczynia oraz końcówki miksera – jeśli znajdzie się na nich choć odrobina tłuszczu, to aquafaba się nie ubije.

DARMOWE FIT PRZEPISY
Gotuj tanio, smacznie i zdrowo!
ODBIERZ

ZOSTAŃMY W KONTAKCIE

Bądź na bieżąco - polub mnie na Fejsie!

9 komentarzy

  1. Aż ślinka cieknie! Wyglądają smakowicie. Teraz i mnie naszła ochota na gofry…

  2. Z uporem maniaka szukam przepisu na pankejki, które będą puszyste i nie okładką w sekundę po zdjęciu z patelni. Te wyglądają super 🙂 będę próbować!

  3. Uwielbiam pancakesy, ale nawet gdybym nie lubiła, to Twoje zdjęcia na pewno by mnie zacheciły by spróbować 🙂

  4. Wszystko, co potrzebne mam w szafce. Nic, tylko robić!

  5. Super, wyglądają mega pysznie, pozdrawiam 🙂

  6. A ja właśnie kupuję gofrownicę, bo marzą nam się od czasu do czasu gofry na śniadanie! Jestem też wielką fanką naleśników, przepis prosty i pyszny, chociaż mi takie ‘grubaski’ jak tobie nigdy się nie udają!

  7. Wspaniałe pancakesy!
    Prześlij mi ze 2, może 4, nie, cały talerz!!!

  8. Genialnie to wygląda i duży plus za oryginalny przepis 🙂

  9. Super !!! wyglądają bardzo apetycznie. Przy okazji zapraszam Cię do mnie na moją wercję vege pancaków.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*