Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Wegańskie mięso mielone

Wegańskie mięso mielone

Nie mógłbym być wege, bo uwielbiam mięso i nie wyobrażam sobie bez niego życia! Brzmi znajomo? Założę się, że zdarzyło Ci się usłyszeć to zdanie przynajmniej raz w życiu. Ja zawsze mam wtedy ochotę zaprosić taką osobę do swojej kuchni i ugotować coś specjalnie dla niej – czasem uciec się nawet do kłamstwa i podać danie, które zawiera wegańskie mięso mielone – oczywiście bez mięsa (ale zaproszona osoba nie musi o tym wiedzieć).

Prawdziwe mięso możesz zastąpić na wiele sposobów – soczewicą, grzybami, kalafiorem lub tofu. Tofu? Przecież ono jest bez smaku! – pomyślisz. Tak, tofu jest bez smaku i to w nim jest najpiękniejsze! Wspaniale chłonie smaki swojego „otoczenia” przez co może stać się czym tylko chcesz – w dniu dzisiejszym aromatycznym, lekko chrupiącym mięsem. Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana wersja przepisu Eryka z bloga erVegan – ja zrezygnowałem z dodatku soli (moim zdaniem sos sojowy jest wystarczająco słony) i użyłem świeżych warzyw.

Wegańskie mięso mielone

20 kwietnia 2017
: 2
: 35 min
: 20 min
: 55 min
: łatwy

Smaczny wegański zamiennik dla tradycyjnego mięsa mielonego.

By:

Składniki
  • 200 g naturalnego tofu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie
  • Krok 1 W dużej misce umieść rozdrobnione tofu, sos sojowy, płatki drożdżowe i paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  • Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 3 Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
  • Krok 4 Dodaj przyprawione tofu i smaż jeszcze przez dziesięć minut.
  • Krok 5 Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż tofu cienką warstwą i piecz przez około 20 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu, szczególnie jeśli Twój piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu. Jeśli nie możesz lub nie chcesz skorzystać z piekarnika, smaż tofu dłużej na patelni, ciągle mieszając.

Mogą Ci się spodobać

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym przygotował kotlety z soczewicy. Miały to być kotlety do domowych hamburgerów, lecz zmieniłem zdanie i powstały kotlety ziemniaczane z soczewicą. I to kotlety nie byle jakie! Słodko-słone, ale i nieco pikantne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Pełne […]

Smażona kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

Smażona kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

Są takie dni, że po prostu nie chce mi się stać w kuchni i przygotowywać posiłków, jednak nie chcę też raczyć się gotowcami nafaszerowanymi chemicznymi polepszaczami. W takie dni idę na kompromis – przygotowuję posiłki, które nie są bardzo pracochłonne. Jakiś czas temu miałem właśnie taki dzień i przygotowałem smażoną kaszę jęczmienną z suszonymi pomidorami. Połączenie […]



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *