Wegańskie mięso mielone – jak oszukać mięsożerców za pomocą tofu

Wegańskie mięso mielone – jak oszukać mięsożerców za pomocą tofu

Nie mógłbym być wege, bo uwielbiam mięso i nie wyobrażam sobie bez niego życia! Brzmi znajomo? Założę się, że zdarzyło Ci się usłyszeć to zdanie przynajmniej raz w życiu. Ja zawsze mam wtedy ochotę zaprosić taką osobę do swojej kuchni i ugotować coś specjalnie dla niej – czasem uciec się nawet do kłamstwa i podać danie, które zawiera wegańskie mięso mielone – oczywiście bez mięsa (ale zaproszona osoba nie musi o tym wiedzieć).

Prawdziwe mięso możesz zastąpić na wiele sposobów – soczewicą, grzybami, kalafiorem lub tofu. Tofu? Przecież ono jest bez smaku! – pomyślisz. Tak, tofu jest bez smaku i to w nim jest najpiękniejsze! Wspaniale chłonie smaki swojego “otoczenia” przez co może stać się czym tylko chcesz – w dniu dzisiejszym aromatycznym, lekko chrupiącym mięsem. Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana wersja przepisu Eryka z bloga erVegan – ja zrezygnowałem z dodatku soli (moim zdaniem sos sojowy jest wystarczająco słony) i użyłem świeżych warzyw.

Wegańskie mięso mielone (2 porcje)

Składniki

  • 200 g naturalnego tofu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie

  1. W dużej misce umieść rozdrobnione tofu, sos sojowy, płatki drożdżowe i paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
  4. Dodaj przyprawione tofu i smaż jeszcze przez dziesięć minut.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż tofu cienką warstwą i piecz przez około 20 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu, szczególnie jeśli Twój piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu. Jeśli nie możesz lub nie chcesz skorzystać z piekarnika, smaż tofu dłużej na patelni, ciągle mieszając.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!