Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Wegańskie calzone – najlepszy obiad na świecie!

Wegańskie calzone – najlepszy obiad na świecie!

Nie mam zielonego pojęcia, kto i kiedy wymyślił calzone, ale dobrze, że to zrobił! Ale zaraz, co to jest calzone? Jest to rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga. Innymi słowy – pizza złożona na pół!

Moje wegańskie calzone wyszło dużo większe niż się spodziewałem – aż się wystraszyłem! Muszę przyznać, że nie dałem rady zjeść całego, więc stwierdziłem, że z poniższego przepisu można zrobić dwie porcje, a nie jedną, jak wcześniej planowałem. Pieróg jest bardzo aromatyczny i sycący – nie będziesz głodny przez kilka godzin po jego zjedzeniu, obiecuję!

Dodatki podane w przepisie możesz modyfikować według własnego uznania – dodaj to, co najchętniej zjadłbyś na pizzy. Ja w moim następnym calzone zamienię czerwoną fasolę na brokuła!

Ogromną zaletą calzone, w porównaniu do pizzy jest to, że taki pieróg możesz bez problemu zabrać ze sobą do pracy, szkoły bądź na uczelnię i nic nie ubrudzi się sosem! I jest przepyszny nawet na zimno!

Wegańskie calzone

Wegańskie calzone

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos

  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku

Dodatki

  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki

Wykonanie

  1. Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i olej. Zagnieć ciasto – jeśli będzie zbyt klejące, dosyp mąki, jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Nagrzej piekarnik do 250 stopni. W międzyczasie przygotuj sos i farsz.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umieść je na patelni razem z czosnkiem i bazylią, smaż aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  4. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
  5. Cebulę pokrój w plastry i rozdziel na okręgi, a paprykę pokrój w kostkę.
  6. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na placek w kształcie koła – dobrze, jeśli placek będzie cienki – ciasto jeszcze wyrośnie.
  7. Połowę koła posmaruj sosem (zachowaj 2 cm brzeg, by ciasto mogło się skleić) i ułóż dodatki: pieczarki, cebulę, kukurydzę, fasolę oraz paprykę.
  8. Ciasto złóż na pół, uformuj na kształt pieroga i przygnieć dokładnie brzegi. Pieróg nakłuj kilka razy widelcem.
  9. Włóż do gorącego piekarnika i piecz do zrumienienia – około 15 minut.

Mogą Ci się spodobać

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *