Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami? A co to jest? Brzmi jak jakaś choroba – tak zgasił mnie mój znajomy, gdy powiedziałem mu, co ugotowałem. Pokrótce wyjaśniłem mu, że tofucznica to wegański odpowiednik jajecznicy, który jest równie smaczny, jeśli (zaryzykuję to stwierdzenie) nawet nie lepszy! Do tego jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej, niż zwykłej jajecznicy – warto poświęcić kilka minut więcej i odkryć nowe smaki!

Danie jest proste w wykonaniu, a jego składniki możesz dowolnie modyfikować – zamiast pieczarek możesz użyć podsmażonych pomidorów, a dodając kurkumy do samego tofu otrzymasz żółte zabarwienie, które jeszcze bardziej upodobni danie do jajecznicy.

Tofucznica z pieczarkami

17 kwietnia 2017
: 1
: 5 min
: 10 min
: 15 min
: łatwy

Wegańska alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy - tofucznica z pieczarkami.

By:

Składniki
  • 150 g naturalnego tofu
  • 5 pieczarek
  • ½ cebuli
  • kurkuma, sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej
Wykonanie
  • Krok 1 Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • Krok 2 Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i kurkumę.
  • Krok 3 Podsmaż przez 5 minut, a następnie dodaj rozgniecione tofu. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  • Krok 4 Dopraw solą i pieprzem, podawaj ze szczypiorkiem.

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow […]



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *