Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami? A co to jest? Brzmi jak jakaś choroba – tak zgasił mnie mój znajomy, gdy powiedziałem mu, co ugotowałem. Pokrótce wyjaśniłem mu, że tofucznica to wegański odpowiednik jajecznicy, który jest równie smaczny, jeśli (zaryzykuję to stwierdzenie) nawet nie lepszy! Do tego jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej, niż zwykłej jajecznicy – warto poświęcić kilka minut więcej i odkryć nowe smaki!

Danie jest proste w wykonaniu, a jego składniki możesz dowolnie modyfikować – zamiast pieczarek możesz użyć podsmażonych pomidorów, a dodając kurkumy do samego tofu otrzymasz żółte zabarwienie, które jeszcze bardziej upodobni danie do jajecznicy.

Tofucznica z pieczarkami

17 kwietnia 2017
: 1
: 5 min
: 10 min
: 15 min
: łatwy

Wegańska alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy - tofucznica z pieczarkami.

By:

Składniki
  • 150 g naturalnego tofu
  • 5 pieczarek
  • ½ cebuli
  • kurkuma, sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej
Wykonanie
  • Krok 1 Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • Krok 2 Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i kurkumę.
  • Krok 3 Podsmaż przez 5 minut, a następnie dodaj rozgniecione tofu. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  • Krok 4 Dopraw solą i pieprzem, podawaj ze szczypiorkiem.

Mogą Ci się spodobać

Wegańskie calzone – najlepszy obiad na świecie!

Wegańskie calzone – najlepszy obiad na świecie!

Nie mam zielonego pojęcia, kto i kiedy wymyślił calzone, ale dobrze, że to zrobił! Ale zaraz, co to jest calzone? Jest to rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga. Innymi słowy – pizza złożona na pół! Moje wegańskie calzone wyszło dużo większe niż się spodziewałem – aż się wystraszyłem! Muszę przyznać, że nie dałem rady zjeść całego, więc stwierdziłem, że z poniższego […]

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby […]



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *