Tofucznica z pieczarkami, czyli jajecznica bez jajek

Tofucznica z pieczarkami, czyli jajecznica bez jajek

Tofucznica z pieczarkami? A co to jest? Brzmi jak jakaś choroba – tak zgasił mnie mój znajomy, gdy powiedziałem mu, co ugotowałem. Pokrótce wyjaśniłem mu, że tofucznica to wegański odpowiednik jajecznicy, który jest równie smaczny, jeśli (zaryzykuję to stwierdzenie) nawet nie lepszy! Do tego jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej, niż zwykłej jajecznicy – warto poświęcić kilka minut więcej i odkryć nowe smaki!

Danie jest proste w wykonaniu, a jego składniki możesz dowolnie modyfikować – zamiast pieczarek możesz użyć podsmażonych pomidorów, a dodając kurkumy do samego tofu otrzymasz żółte zabarwienie, które jeszcze bardziej upodobni danie do jajecznicy.

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami (1 porcja)

Składniki

  • 150 g naturalnego tofu
  • 5 pieczarek
  • ½ cebuli
  • kurkuma, sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i kurkumę.
  3. Podsmaż przez 5 minut, a następnie dodaj rozgniecione tofu. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Dopraw solą i pieprzem, podawaj ze szczypiorkiem.


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!