Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Tarta z suszonymi pomidorami i cebulą

Tarta z suszonymi pomidorami i cebulą

Uwielbiam leniwe soboty. Świadomość, że mam dzień cały dla siebie, że nie muszę się z niczym spieszyć, jest po prostu cudowna. W takie dni spędzam więcej czasu w kuchni, przygotowując dania, których wykonanie jest nieco bardziej pracochłonne.

W weekendy często przygotowuję zapas portugalskiego dżemu marchewkowego, który będę jeść na szybkie śniadania w środku tygodnia. Czasem robię także focaccię z oliwkami, która towarzyszy mi przy wieczornych seansach filmowych. Dziś przygotowałem przepyszną rustykalną tartę z suszonymi pomidorami i cebulą.

Na obiad miała być pizza, jednak wielokrotnie wspominałem, że nie znoszę monotonii w kuchni! Zamieniłem więc puszyste, drożdżowe ciasto na kruche ciasto do tarty. Niestety nadal nie dorobiłem się własnej formy na tartę, stąd pomysł na wykonanie rustykalnej wersji – czyli zawijanego ciasta, bez użycia specjalnej foremki. Więc jednak się da – smaczna tarta bez formy!

Przygotowując wytrawną tartę, zwróć szczególną uwagę na ciasto na tartę – margaryna musi być wprost z lodówki, do tego lodowato zimna woda (ja zimną wodę dodatkowo schładzam kostkami lodu). Ważny jest także proces zagniatania ciasta – musi to trwać krótko, by zbytnio go nie ogrzać. Stosując się do tych zasad z pewnością otrzymasz idealnie kruche ciasto na tartę.

Najważniejszy w całej tarcie jest farsz – w końcu to on nadaje smaku całemu daniu! Ja postawiłem na farsz na bazie suszonych pomidorów, cebuli i bazylii – po prostu pycha 🙂 Zapraszam na przepis!

Rustykalna tarta z suszonymi pomidorami i cebulą

14 kwietnia 2018
: 6
: 50 min
: 30 min
: 1 h 20 min
: łatwy

Wytrawna, rustykalna tarta z suszonymi pomidorami i cebulą - wspaniały pomysł na obiad!

By:

Składniki
  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 g margaryny roślinnej (z lodówki)
  • 75 ml lodowato zimnej wody
  • 5 g soli
  • Farsz
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju z pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, dodaj margarynę i posiekaj nożem. Połącz z solą i wodą. Szybko wyrób ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Krok 2 Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i podsmaż.
  • Krok 3 Po 5 minutach dodaj pomidory pokrojone w paski i bazylię i smaż kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym i wodą. Wystudź.
  • Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła. Na środku umieść farsz, zawiń brzegi do środka.
  • Krok 5 Blachę z ciastem wsuń do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *