Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Największym fanem szpinaku był marynarz Popeye – bohater komiksów i kreskówek, któremu szpinak dostarczał  nadludzkiej siły i energii do działań. Jednak na nim lista fanów się chyba kończy…

Nie wiem dlaczego tak wiele osób nie lubi szpinaku. Być może kojarzy im się z niesmaczną, zieloną breją, podawaną w dzieciństwie do obiadu przez mamy lub babcie. Ja, o dziwo, nie mam takich doświadczeń – być może moja rodzina chciała oszczędzić mi takich (nie)przyjemności 😉

Od kiedy pamiętam, zawsze byłem ciekaw nowych smaków, jednak smak szpinaku poznałem dosyć późno, bo w licealnych czasach. Pamiętam jak dziś tamten dzień, gdy po lekcjach poszliśmy do koleżanki na wspólną naukę do sprawdzianu. Wtedy pierwszy raz zjadłem szpinak – w wersji bardzo podobnej do proponowanej przeze mnie. Z makaronem i sporą łyżką śmietany, a do tego ser feta. Pycha!

Danie to wielokrotnie gościło na moim stole – nie ma się co dziwić – jest tanie, szybkie i proste w wykonaniu.

Szpinak uwielbiam za prostotę jego przygotowania: nie trzeba wiele czasu, by wyczarować wspaniałe danie. Nie są potrzebne nietypowe, wyszukane składniki – szpinak dobrze czuje się w towarzystwie czosnku, soli i pieprzu. Do tego porcja gorącego makaronu, przesmażone pieczarki i pyszne danie gotowe!

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

3 grudnia 2017
: 3
: 5 min
: 15 min
: 20 min
: łatwy

Szybki w wykonaniu i smaczny obiad dla każdego, nawet największego niejadka.

By:

Składniki
  • 250 g świeżego makaronu tagliatelle
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonego, siekanego szpinaku
  • 2 łyżki wybranego tłuszczu (olej, margaryna, masło)
  • 8 pieczarek
  • 5 łyżek jogurtu sojowego/naturalnego/kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2 Podczas gotowania makaronu na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć szpinak i duś pod przykryciem.
  • Krok 3 Pieczarki przekrój na połówki lub ćwiartki i dorzuć do szpinaku. Duś do momentu, gdy pieczarki zbrązowieją i będą miękkie. Następnie wymieszaj z jogurtem lub śmietaną.
  • Krok 4 Na drugą, suchą patelnię wsyp słonecznik i podpraż.
  • Krok 5 Wymieszaj szpinak z makaronem i słonecznikiem, dopraw do smaku. Smacznego!

Świeży makaron możesz zastąpić dowolnym, suchym makaronem.

 


Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne. Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji […]



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *