Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Szybkie wegańskie klopsiki z tofu

Szybkie wegańskie klopsiki z tofu

Wiele osób obawia się przejścia na roślinną dietę – dla nich to ogromna przepaść, często mówią sobie: jak porzucić przepyszne mięso i jeść tylko kwiatki? Przecież te dania są całkowicie bez smaku…

Moim zdaniem te osoby żyją stereotypami lub nigdy nie jadły dobrze przygotowanych roślinnych dań. I kluczowe jest tutaj słowo dobrze. Umiejętność doboru odpowiednich ziół i przypraw jest bardzo ważna. Nie tylko w kuchni roślinnej. Właściwie dobrane przyprawy tworzą całe danie (a nie głowny składnik, jak wielu mogłoby pomyśleć). Dzięki nim wegańskie mięso mielone smakuje cudownie, a domowe falafele świetnie zastępują kotleta mielonego.

Dziś do grona najlepszych przepisów dołączają wegańskie klopsiki – te z mojego przepisu mają piękną, rumianą skórkę, która otacza miękki środek – niebo w gębie! Wegańskie pulpety wyśmienicie smakują w połączeniu z makaronem spaghetti i sosem pomidorowym. Ale nie jest to jedyna możliwość – można je także zjeść z dowolnym sosem, pyszną surówką i ziemniakami. Pamiętaj – w kuchni jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia 🙂

Wegańskie klopsiki z tofu

20 stycznia 2018
: 3
: 15 min
: 20 min
: 35 min
: łatwy

Aromatyczne i przepyszne wegańskie klopsiki z tofu to idealna propozycja na szybki obiad.

By:

Składniki
  • 180 g wędzonego tofu (1 kostka)
  • 3 łyżki suchej kaszy kuskus
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie
  • Krok 1 Kaszę kuskus przygotuj na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2 Do naczynia pokrusz tofu, dodaj kaszę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i paprykę. Zblenduj na gładką masę. Dodaj pieprz do smaku.
  • Krok 3 Dodaj bułkę tartą (po jednej łyżce) i za każdym razem ponownie zblenduj. Masa powinna być dosyć zbita i kleista. Uformuj okrągłe klopsiki.
  • Krok 4 Na patelnię wlej olej (tyle, by cienko pokrył dno). Rozgrzej.
  • Krok 5 Na rozgrzany olej połóż klopsiki. Podczas smażenia często ruszaj patelnią, by klopsiki nie przykleiły się i zachowały swój kształt.

Mogą Ci się spodobać

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami

Najlepsze dania to te, których przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu, a smakują tak, jakby były robione godzinami. I nie ma co kryć, taki właśnie jest makaron z papryką, pietruszką i kaparami. Z całego serca nie znoszę tych dni, gdy mam tak dużo pracy, że nie wiem, w co ręce włożyć! Żałuję wtedy, że nie mam jakichś magicznych zdolności, by rozciągnąć dobę i dołożyć kilka […]



14 komentarzy

  • szczerze mówiąc byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu. wydawało mi sie, ze skladniki są nijakie i że to nie będzie jadalne. Przepraszam, myliłam sie – ten przepis jest swietny. dziekuje!

  • Wygląda pięknie w tej makaronowej kołderce. Soi unikam, ale obiektywnie muszę stwierdzić, że składniki dobrałeś idealnie!

  • Jako semi-wegetarianka jestem otwarta na takie smaki – chętnie spróbuję! Dziś u mnie na stole królowały burgery z kotletami jaglano-pieczarkowymi. Dzięki za przepis 🙂

  • widzę że masz solidną wyciskarkę do czosnku. Bardzo ciężko w dzisiejszych czasach taką kupić, żałuję że nie mam starszego modelu 😉

  • Dokładnie! Tylko ludzie bez wyobraźni myślą,że jedzenie wege jest nudne. Mimo że zdarzało mi się jeść wcześniej takie jedzonko, to sama gotowalam. Może czas zacząć?

  • Dzięki za bardzo fajny przepis, bardzo mi się przyda, bo miesiąca nie jem mięsa i dopiero poszerzam gamę jarskich przepisów. Wydaję mi się że klopiki będą też dobrze smakować z sosem grzybowym, np. ugotowanym na bazie koncentratu grzybowej Krakus i makaronem pełnoziarnistym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *