Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie.

Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow z pieczarkami, czy makaron z pesto z pistacji i pietruszki to tylko niektóre z moich ulubionych przepisów.

Oczywiście czasu dzieciństwa mój klasyczny sos do spaghetti przeszedł wiele eksperymentów i już nie jem makaronu z keczupem – chociaż czasem mam ochotę zrobić właśnie takie danie, jak w dzieciństwie 😉

Dziś proponuję Ci małą odmianę typowego sosu do spaghetti – klasyczne pomidory z dodatkiem smażonego pora, który nada delikatny, cebulowy smak, tymianku i jego charakterystycznego zapachu, oraz smażonego tofu, które zapewni porcję białka w posiłku.

Sos pomidorowy z poniższego przepisu możesz wykorzystać w wielu przepisach – jako sos do zapiekanek lub „keczup” na kanapki. Całość jest bardzo prosta w wykonaniu – sprawdź sam!

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

4 czerwca 2018
: 2
: 5 min
: 20 min
: 25 min
: łatwy

Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym w nieco podrasowanej, wegańskiej wersji.

By:

Składniki
  • 120 g makaronu spaghetti
  • 3 pomidory (500 g)
  • kawałek białej części pora (około 100 g)
  • 200 g tofu (wędzonego lub naturalnego)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
  • słodka papryka, sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2 Umytego pora pokrój w krążki i podsmaż na połowie oleju.
  • Krok 3 Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i dołóż do pora. Duś przez około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  • Krok 4 Tofu pokrój w kostkę, oprósz papryką oraz pieprzem i podsmaż na pozostałym oleju. Przełóż do sosu.

Mogą Ci się spodobać

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie […]

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Ten przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy za sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *