Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać!

Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać!

Podstawą spaghetti jest dobry sos pomidorowy. Najlepszy sos to ten, który wykona się własnoręcznie! Nie da się uzyskać wspaniałego, naturalnego smaku używając mieszanki w proszku bądź gotowca w słoiku.

Dziś proponuję Ci małą odmianę typowego sosu do spaghetti – dodatek pora nada delikatny, cebulowy smak, a dzięki tymiankowi sos będzie pachniał nieziemsko! Mogę powiedzieć, że jest to uniwersalny sos pomidorowy, który możesz wykorzystać w wielu przepisach – jako sos do zapiekanek lub “keczup” na kanapki. Całość jest bardzo prosta w wykonaniu – sprawdź sam!

Spaghetti ze smażonym tofu (2 porcje)

Składniki

  • 120 g makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 3 pomidory (500 g)
  • kawałek białej części pora (około 100 g)
  • 200 g naturalnego tofu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
  • słodka papryka, sól, pieprz

Wykonanie

  1. Umytego pora pokrój w krążki i podsmaż na połowie oleju.
  2. Obrane ze skórki pomidory pokrój w kostkę i dołóż do pora. Duś przez około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  3. Tofu pokrój w kostkę, oprósz papryką oraz pieprzem i podsmaż na pozostałym oleju. Przełóż do sosu.
  4. Podawaj z makaronem ugotowanym al dente.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!