Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Soba z brokułem

Soba z brokułem

Wsiadłem dziś na rower i pojechałem do znajomej. Oboje lubimy dobrze zjeść, więc szybko podjęliśmy decyzję, że ugotujemy coś pysznego. Ponadto jesteśmy wielkimi fanami makaronów, więc wybór padł na danie inspirowane azjatycką kuchnią: japoński makaron soba delikatnie skąpany w sosie na bazie masła orzechowego i sosu sojowego, a do tego lokalne warzywa: brokuł, papryka, cukinia oraz marchew.

Niestety nie mieliśmy gotowego masła, więc postanowiliśmy przygotować własne – zobacz przepis na domowe masło orzechowe 🙂

Ogromnie obawiałem się smaku tego dania. Masło orzechowe i sos sojowy? To połączenie w ogóle do mnie nie przemawiało! Niepotrzebnie, bo posiłek wyszedł przepyszny – orzechowy smak sosu wspaniale łączył się z delikatnym makaronem soba i chrupiącymi warzywami.

Danie jest pożywne i sycące, a jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu – przy odpowiedniej organizacji zajmuje to 20-30 minut. Dobrze smakuje także na zimno, więc bez problemu możesz zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą.

Właśnie takie jedzenie lubię: proste kombinacje, szybkie w przygotowaniu. Jestem pewien, że soba jeszcze nie raz zagości na moim talerzu!

Makaron soba z brokułem

1 września 2017
: 3
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: łatwy

Szybki i pożywny obiad w japońskim stylu - makaron soba z brokułem, papryką i cukinią.

By:

Składniki
  • 150 g makaronu soba
  • kilkanaście różyczek brokuła (około 300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju (do smażenia)
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 3 łyżeczki sezamu
Wykonanie
  • Krok 1 Zagotuj 1,5 l wody na makaron.
  • Krok 2 Pokrój warzywa: brokuł na mniejsze różyczki, paprykę w długie paski, cukinię w półplasterki, a marchewkę w słupki.
  • Krok 3 Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż przez 5-10 minut. Warzywa powinny być chrupiące.
  • Krok 4 Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 4-6 minut (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Po odcedzeniu makaron przelej zimną wodą.
  • Krok 5 Przygotuj sos – w miseczce wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, ocet ryżowy, wodę, cukier, płatki chili, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce. Sos powinien być gładki i kremowy.
  • Krok 6 Do warzyw dołóż makaron oraz sos, dokładnie wymieszaj i duś przez 3 minuty.
  • Krok 7 Weź dodatkową patelnię. Rozgrzej ją mocno (nie dodawaj żadnego tłuszczu!) i wrzuć sezam. Upraż go, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • Krok 8 Danie przełóż do miseczek i posyp uprażonym sezamem. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *