Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Smażona kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

Smażona kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

Są takie dni, że po prostu nie chce mi się stać w kuchni i przygotowywać posiłków, jednak nie chcę też raczyć się gotowcami nafaszerowanymi chemicznymi polepszaczami. W takie dni idę na kompromis – przygotowuję posiłki, które nie są bardzo pracochłonne. Jakiś czas temu miałem właśnie taki dzień i przygotowałem smażoną kaszę jęczmienną z suszonymi pomidorami.

Połączenie składników w tym daniu jest po prostu idealne: suszone pomidory pełne słońca i słodyczy, do tego silny i równie słodki smak bazylii i nieco gorzkie, smażone orzechy.

Wielokrotnie już zachwycałem się nad smakiem suszonych pomidorów, nad latem zamkniętym w tych pomarszczonych warzywach – moich ulubionych! Wykorzystałem je w przepisie na włoskie pieczywo, czyli foccacię, czy choćby tartę z suszonymi pomidorami i cebulą. Nie będę więc kolejny raz rozwlekać się nad tymi urokliwymi warzywami 🙂

Smażoną kaszę jęczmienną z suszonymi pomidorami przygotowuje się dosyć szybko, jest także trochę wolnego czasu – na przykład 15 minut podczas gotowania kaszy można wykorzystać na odpisanie na zaległe maile 🙂 To danie jest niczym kameleon – gorące smakuje inaczej niż zimne, z lunchboxa, a odgrzane następnego dnia ma jeszcze inny smak. Który z nich będzie Twoim ulubionym?

Smażona kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

10 sierpnia 2018
: 2
: 5 min
: 35 min
: 40 min
: łatwy

Szybki i sycący obiad, czyli smażona kasza jęczmienna.

By:

Składniki
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 100 g suszonych pomidorów (w oleju)
  • 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Wykonanie
  • Krok 1 Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2 Na patelni rozgrzej olej, wrzuć rozdrobnione orzechy ziemne i smaż przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 3 W międzyczasie pomidory pokrój w kostkę. Dodaj do orzechów.
  • Krok 4 Następnie dodaj ugotowaną kaszę i smaż jeszcze przez 10 minut.
  • Krok 5 Na minutę przed zdjęciem patelni z ognia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i bazylię. Wymieszaj.
  • Krok 6 Zdejmij patelnię z kuchenki i przełóż kaszę na talerze. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Ajvar z opalanych warzyw

Ajvar z opalanych warzyw

Na Węgrzech papryka jest bardzo popularna – szczególnie było to widać w Nagyvásárcsarnok, czyli budapesztańskim targu spożywczym. W ogromnej hali znajdowało się mnóstwo małych stoisk – na parterze głównie z jedzeniem, a na piętrze z ubraniami i wszelakimi pamiątkami. Na każdym, dosłownie każdym stoisku spożywczym można było kupić paprykę w przeróżnej postaci – suszoną, sproszkowaną, marynowaną, kremy, […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *