Podoba Ci się?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Podoba Ci się?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Tag: pietruszka

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można […]

Mistrzowska zupa – krem z brokułów

Mistrzowska zupa – krem z brokułów

Zupy-kremy uwielbiam z wielu powodów: nie trzeba brudzić wielu naczyń, ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a jeśli zdarzy mi się o nich „na chwilę” zapomnieć i rozgotować warzywa, to nic się nie stanie – przecież i tak zblenduję je na krem. Tak było, gdy przygotowywałem zupę z czerwonej soczewicy pierwszy raz – zagapiłem się nieco (no dobra, Internet mnie […]

Wyborna zupa z czerwoną soczewicą

Wyborna zupa z czerwoną soczewicą

W Internecie uwielbiam to, że jest niekończącym się źródłem inspiracji – szczególnie kulinarnych. Mógłbym spędzić cały dzień przed komputerem, przeglądając moje ulubione strony z przepisami… Lubię te chwile, gdy widzę zdjęcie potrawy, wpadam w zachwyt i wiem, że muszę ją przygotować! Ekscytuję się i cieszę, niczym przedszkolak, do którego przyszedł Święty Mikołaj. Gorzej, gdy okazuje się, że składniki potrzebne […]

Ramen ze smażonym tofu i makaronem ryżowym

Ramen ze smażonym tofu i makaronem ryżowym

Kiedyś, by odkrywać nowe smaki i potrawy trzeba było wyjechać daleko za granicę. W dzisiejszych czasach, dzięki obecności Internetu, wystarczy kilka sekund, by znaleźć przepis na danie z dowolnego zakątka świata. Wiem, że nieznane dania, przygotowane w domu, nigdy nie będą smakować tak samo, jak oryginalne potrawy przyrządzone według tradycyjnych receptur. Jest to jednak dobra alternatywa dla […]

Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów

Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów

Każdy z nas ma swoje skojarzenia, gdy pierwszy raz słyszy jakąś nową nazwę. Do dziś pamiętam moje, gdy usłyszałem o batatach. Batat? A może ktoś miał ma myśli banan? Patat? Czy to ma coś wspólnego z patatajaniem? Jak się szybko okazało – byłem w błędzie. Nie chodziło ani o tropikalne owoce, ani o jeżdżenie na koniu. Batat (zwany też […]

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby […]

Dyniowe spaghetti aglio olio

Dyniowe spaghetti aglio olio

Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem […]