Podoba Ci się?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Podoba Ci się?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Tag: papryka

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które w Szwecji są obowiązkowym dodatkiem do kawy podczas przerwy. Było także szwedzkie ciasto miłości, […]

Doskonałe chili sin carne

Doskonałe chili sin carne

To danie to obłędna mieszanka smaków – pikantne dzięki dodatkowi papryki chili, aromatyczne dzięki przyprawom, sycące dzięki warzywom i pełne białka dzięki fasoli i tofu. Chili sin carne z mojego przepisu jest jak bigos – z każdym kolejnym odgrzewaniem robi się lepsze. Sprawdź sam, nie pożałujesz!

Dyniowe curry z warzywami

Dyniowe curry z warzywami

Dzisiaj, chyba ostatni raz w tym roku, na blogu pojawia się królowa jesieni – dynia. To warzywo jest dla mnie bardzo wyjątkowe. Przypomina mi smak dzieciństwa – pysznego kompotu z dyni z dodatkiem goździków i cynamonu. Jesienna tradycja w moim domu. Jednak dynia to nie tylko kompot, halloweenowy lampion, czy element dekoracji (mam tutaj na myśli dynie ozdobne). […]

Soba z brokułem

Soba z brokułem

Wsiadłem dziś na rower i pojechałem do znajomej. Oboje lubimy dobrze zjeść, więc szybko podjęliśmy decyzję, że ugotujemy coś pysznego. Ponadto jesteśmy wielkimi fanami makaronów, więc wybór padł na danie inspirowane azjatycką kuchnią: japoński makaron soba delikatnie skąpany w sosie na bazie masła orzechowego i sosu sojowego, a do tego lokalne warzywa: brokuł, papryka, cukinia oraz marchew. Niestety […]

Curry z warzywami na mleku kokosowym

Curry z warzywami na mleku kokosowym

Ogromny wybór sezonowych warzyw zachęca do odkrywania nowych smaków w kuchni. Jednym z moich ostatnich eksperymentów jest cudowne, aromatyczne curry z warzywami: cukinią, papryką i fasolką szparagową w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego. Świeże warzywa to jeden z produktów niezbędnych w mojej kuchni. Połączenie warzyw z mlekiem kokosowym daje słodkawy smak, który wspaniale komponuje się z pikantnymi przyprawami. Całość […]

Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki

Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki

Zawsze gdy piekę domowe pieczywo przygotowuję również pasty kanapkowe. Uwielbiam odkrywać nowe smaki i połączenia – szczególnie pod postacią dodatków do pieczywa. Ostatnim razem przygotowałem dietetyczne bagietki, a do nich powstały dwie przepyszne pasty kanapkowe – pasta z groszku oraz pasta z pieczonej papryki z bazylią. Obie są bardzo smaczne i aromatyczne: paprykowa jest dosyć pikantna […]

Leczo z ciecierzycą – jednogarnkowy obiad

Leczo z ciecierzycą – jednogarnkowy obiad

Leczo to jedno z najlepszych dań na świecie. Szybkie, jednogarnkowe, smaczne i bardzo sycące. Kiedyś nazwałbym je potrawą sezonową, lecz ciągły dostęp do świeżych warzyw sprawia, że leczo może być śmiało nazywane potrawą „całoroczną”. Leczo, a właściwie lecsó, to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej – w oryginale zawiera boczek i kiełbasę paprykową, które podsmaża się na smalcu. Razem […]

Brązowy ryż z porem i papryką

Brązowy ryż z porem i papryką

Kilka dni temu kupiłem pora. Chciałem zrobić dziś na obiad spaghetti z porem (przepis znajduje się tutaj), ale zapomniałem kupić tofu. Poważny problem! Nie zniechęciłem się jednak, zerknąłem do lodówki – pusto. Dwie papryki, por i nic innego, z czego mógłbym przygotować posiłek. Chwila zastanowienia… I mam! Postanowiłem zrobić ryż z porem i papryką. Mówi […]