Tag: czosnek

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Największym fanem szpinaku był marynarz Popeye – bohater komiksów i kreskówek, któremu szpinak dostarczał  nadludzkiej siły i energii do działań. Jednak na nim lista fanów się chyba kończy… Nie wiem dlaczego tak wiele osób nie lubi szpinaku. Być może kojarzy im się z niesmaczną, zieloną breją, podawaną w dzieciństwie do obiadu przez mamy lub babcie. Ja, o dziwo, […]

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby […]

Dyniowe spaghetti aglio olio

Dyniowe spaghetti aglio olio

Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, […]

Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki

Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki

Zawsze gdy piekę domowe pieczywo przygotowuję również pasty kanapkowe. Uwielbiam odkrywać nowe smaki i połączenia – szczególnie pod postacią dodatków do pieczywa. Ostatnim razem przygotowałem dietetyczne bagietki, a do nich powstały dwie przepyszne pasty kanapkowe – pasta z groszku oraz pasta z pieczonej papryki z bazylią. Obie są bardzo smaczne i aromatyczne: paprykowa jest dosyć […]

Chili con carne w wersji bezmięsnej

Chili con carne w wersji bezmięsnej

Miałem spory problem ze stworzeniem wstępu do tego przepisu. Początkowy research powiedział mi, że chili con carne to potrawa amerykańska. Amerykańska? Jak to? Przecież to jest danie meksykańskie! Pomyślałem. Nie chciałem wprowadzać Cię w błąd, Drogi Czytelniku, więc poszukałem głębiej. Odmęty Internetu rozwiały moje wątpliwości – to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykańskiej. Ale do rzeczy: chili con carne […]

Potrzebuję witamin! 5 przepisów na warzywne i owocowe smoothie

Potrzebuję witamin! 5 przepisów na warzywne i owocowe smoothie

Warzywne lub owocowe smoothie to idealna propozycja na posiłek. Jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a wypicie niesie same korzyści – taki napój to bomba witaminowa, która dostarczy Ci mnóstwo potrzebnych składników odżywczych (o witaminach, makro- i mikroelementach pisałem już tutaj), dostarczy błonnika (który wspomoże przemianę materii) oraz nasyci Cię na długi czas. W poniższych przepisach nie podaję […]

Makaron z wegańskim mięsem mielonym

Makaron z wegańskim mięsem mielonym

Tematem dzisiejszego wpisu jest makaron z wegańskim mięsem mielonym. Stop, co? Wegańskie mięso? Przecież to się wyklucza! Tak pomyśli nowy Czytelnik tego bloga (stały Czytelnik przypomni sobie przepis na tytułowe mięso). Jeśli jesteś tutaj nowy, nic nie szkodzi. Tytułowe “mięso” to odpowiednio przyprawione i przygotowane tofu, które do złudzenia przypomina wyglądem jak i smakiem […]

Wegańskie mięso mielone

Wegańskie mięso mielone

Nie mógłbym być wege, bo uwielbiam mięso i nie wyobrażam sobie bez niego życia! Brzmi znajomo? Założę się, że zdarzyło Ci się usłyszeć to zdanie przynajmniej raz w życiu. Ja zawsze mam wtedy ochotę zaprosić taką osobę do swojej kuchni i ugotować coś specjalnie dla niej – czasem uciec się nawet do kłamstwa i podać […]