Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie prosty w wykonaniu ryż z kalafiora, który postanowiłem przygotować i podać z tym, co znalazłem w mojej mini-spiżarni.

Zmodyfikowałem nieco przepis proponowany przez prowadzącą – z ryżu z kalafiora, który wcześniej był dodatkiem, uczyniłem danie głównie, doprawiłem moimi ulubionymi przyprawami, dodałem trochę warzyw – tak powstało risotto z kalafiora – idealne na obiad, czy do lunchboxa.

Danie jest proste w wykonaniu i w zasadzie można je przygotować z tego, co aktualnie ma się w lodówce – jedynym obowiązkowym składnikiem jest kalafior 🙂 Reszta składników i przypraw to pełna dowolność – co kto lubi.

Sam ryż z kalafiora jest idealnym zamiennikiem dla klasycznego ryżu – w smaku w ogóle nie czuć kalafiora, więc to warzywo można również bez problemu przemycić do posiłku małym niejadkom. Jest także idealny dla osób kontrolujących ilość spożywanych węglowodanów – zawiera ich cztery razy mniej niż klasyczny, biały ryż!

Risotto z kalafiora z warzywami

28 czerwca 2018
: 2
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: łatwy

Nietypowy obiad w pół godziny - ryż z kalafiora z warzywami.

By:

Składniki
  • 1 surowy kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 puszce kukurydzy, groszku, czerwonej fasoli
  • po 1 łyżeczce kurkumy, papryki słodkiej wędzonej, bazylii, tymianku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj warzywa: kalafior oczyść z liści i twardych łodyg. Potnij na różyczki i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Krok 2 Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę, smaż przez minutę. Następnie dodaj kalafior i przyprawy. Smaż ciągle mieszając, przez około 10-15 minut.
  • Krok 3 Na dwie minuty przed końcem smażenia dodaj odcedzone warzywa z puszki i wymieszaj. Dopraw solą do smaku.

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *