Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie prosty w wykonaniu ryż z kalafiora, który postanowiłem przygotować i podać z tym, co znalazłem w mojej mini-spiżarni.

Zmodyfikowałem nieco przepis proponowany przez prowadzącą – z ryżu z kalafiora, który wcześniej był dodatkiem, uczyniłem danie głównie, doprawiłem moimi ulubionymi przyprawami, dodałem trochę warzyw – tak powstało risotto z kalafiora – idealne na obiad, czy do lunchboxa.

Danie jest proste w wykonaniu i w zasadzie można je przygotować z tego, co aktualnie ma się w lodówce – jedynym obowiązkowym składnikiem jest kalafior 🙂 Reszta składników i przypraw to pełna dowolność – co kto lubi.

Sam ryż z kalafiora jest idealnym zamiennikiem dla klasycznego ryżu – w smaku w ogóle nie czuć kalafiora, więc to warzywo można również bez problemu przemycić do posiłku małym niejadkom. Jest także idealny dla osób kontrolujących ilość spożywanych węglowodanów – zawiera ich cztery razy mniej niż klasyczny, biały ryż!

Risotto z kalafiora z warzywami

28 czerwca 2018
: 2
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: łatwy

Nietypowy obiad w pół godziny - ryż z kalafiora z warzywami.

By:

Składniki
  • 1 surowy kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 puszce kukurydzy, groszku, czerwonej fasoli
  • po 1 łyżeczce kurkumy, papryki słodkiej wędzonej, bazylii, tymianku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj warzywa: kalafior oczyść z liści i twardych łodyg. Potnij na różyczki i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Krok 2 Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę, smaż przez minutę. Następnie dodaj kalafior i przyprawy. Smaż ciągle mieszając, przez około 10-15 minut.
  • Krok 3 Na dwie minuty przed końcem smażenia dodaj odcedzone warzywa z puszki i wymieszaj. Dopraw solą do smaku.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *