Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Puszyste placuszki owsiane

Puszyste placuszki owsiane

Uwielbiam te słoneczne poranki, gdy mogę posiedzieć chwilę w kuchni, rozkoszując się ciepłą herbatą i pysznym śniadaniem.

Lubię słodkie śniadania – gdy mam więcej czasu, przygotowuję szwedzkie bułeczki cynamonowe, choć zazwyczaj długie śniadania jadam tylko w weekendy. W środku tygodnia wolę nieco dłużej poleniuchować w łóżku, kosztem (i tak krótkiego) śniadania. Co nie znaczy, że go nie jem, bo śniadanie to podstawa!

Jednym z moich ulubionych śniadań jest owsianka – jednak ile można jeść jedno i to samo! Dobrą alternatywą są placuszki owsiane – miękkie i puszyste, idealne w smaku, szczególnie z dodatkami – dżemem czy owocami. I tak, potwierdzam, można upiec placki owsiane bez jajek! Wbrew pozorom, jajka nie są do niczego potrzebne – banan wystarczająco spełnia rolę „spoiwa”. Placuszki owsiane nie rozpadają się, są mięciuteńkie w środku i bardzo smaczne!

Z przepisu, w zależności od wielkości porcji, można uzyskać nawet 20 placków – gdy trochę mi ich zostanie, pakuję je do pudełka, w drugim zabieram dżem i już mam drugie śniadanie – są bardzo dobre na zimno, chociaż wolę je w ciepłej wersji.

Puszyste placuszki owsiane

7 maja 2018
: 3
: 15 min
: 20 min
: 35 min
: łatwy

Proste i pożywne śniadanie - placki owsiane z ulubionymi dodatkami.

By:

Składniki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Mleko roślinne
  • 2 banany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  • Krok 1 Płatki wsyp do miski i zalej ciepłym mlekiem roślinnym. Odstaw na kilka minut do namoczenia.
  • Krok 2 Odcedź nadmiar mleka. Do płatków dodaj banany i proszek do pieczenia, zblenduj na gładką masę.
  • Krok 3 Nakładaj po łyżce ciasta na nagrzaną, suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Zmniejsz płomień. Po kilku minutach obróć placki na drugą stronę – powinny być rumiane.
  • Krok 4 Podawaj z ulubionymi dodatkami – świeżymi owocami, dżemami, konfiturami.

Mogą Ci się spodobać

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Ciecierzyca to bardzo wdzięczna roślina – można przygotować z niej wiele ciekawych potraw. Klasyka, z którą kojarzy się ten strączek to przepyszny hummus. Oprócz hummusu, który świetnie smakuje z warzywami na kanapce, ciecierzyca może być częścią obiadu. Ostatnio opublikowałem przepis na gronsaksbullar, czyli szwedzkie klopsiki, w których ciecierzyca jest głównym składnikiem. Było także przepyszne leczo […]

Proste ciasto czekoladowe z kremem

Proste ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto czekoladowe z kremem na bazie mleka kokosowego i czekolady, przełożone marmoladą różaną. Istna bomba kaloryczna, jednak dla tego smaku warto grzeszyć! Jego wykonanie jest zaskakująco łatwe! Nie ma szans, by je zepsuć 🙂



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *