Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batonikiciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki.

Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni).

Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku – rośliny występującej głównie w Afryce i Ameryce Połudnowej. Tapioka nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna. Występuje w postaci mąki, płatków i białych kulek (większych oraz mniejszych).

W dzisiejszym przepisie wykorzystałem drobne kuleczki tapioki, ponieważ (w porównaniu do dużych kulek) szybko się je gotuje. Tapiokę znajdziesz w sklepach z żywnością bezglutenową lub w dużych marketach zawierających dział bez glutenu.

Skoro już wiesz, gdzie kupić tapiokę, to czas odpowiedzieć sobie na pytanie, jak zrobić pudding z tapioki. 🙂

Kuleczki tapioki warto namoczyć przed przygotowaniem deseru – przyspieszy to proces gotowania. Namoczone kulki należy gotować na małym ogniu i często mieszać – niestety tapioka lubi się przypalać. Tapioka jest ugotowana, gdy będzie miękka i stanie się całkowicie przezroczysta. Po wystudzeniu deser gęstnieje i przypomina w konsystencji kisiel.

Deser z tapioki warto podać z owocami – zdecydowanie wzbogaci to smak przekąski. Możesz wykorzystać Twoje ulubione owoce – spróbuj przygotować pudding z tapioki z malinami, truskawkami lub wiśniami – wystarczy, że zamienisz owoce w poniższym przepisie. Polecam schłodzić gotowy pudding – smakuje lepiej niż ciepły (choć muszę przyznać, że trudno się powstrzymać przed degustacją świeżo przygotowanego deseru).

To jak będzie, wypróbujesz przepis? 😉

Pudding z tapioki z czereśniami

12 czerwca 2018
: 5
: 25 min
: 30 min
: 55 min
: łatwy

Prosty przepis na pudding z owocami - jagodami, wiśniami, truskawkami lub malinami.

By:

Składniki
  • Pudding
  • 1 szklanka drobnych perełek tapioki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub innego słodzidła
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • Mus owocowy
  • 4 szklanki czereśni lub innych owoców (malin, truskawek)
  • ksylitol, syrop klonowy lub inny słodzik
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • woda
Wykonanie
  • Krok 1 Tapiokę wsyp do garnka i zalej mlekiem kokosowym. Odstaw na 20-30 minut.
  • Krok 2 Przygotuj mus z owoców: do drugiego garnka wlej kilka łyżek wody, dodaj owoce. Gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut. Zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby możesz dodać ulubionego słodzika.
  • Krok 3 W szklance wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody. Dodawaj po łyżce do gotującego się musu z owoców, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Nie musisz zużyć całej mąki.
  • Krok 4 Do tapioki wlej szklankę wody i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. W razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody. Pod koniec gotowania dodaj słodzik i wiórki kokosowe.
  • Krok 5 Do szklanek przełóż tapiokę, a na niej ułóż mus z owoców.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *