Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Proste ciasto czekoladowe z kremem

Proste ciasto czekoladowe z kremem

Gdy ostatnim razem publikowałem przepis na szwedzkie ciasto miłości, nie spodziewałem się, że będzie się on cieszył aż taką popularnością. Wielu Czytelników pisało do mnie i chwaliło ten przepis – dziękuję Wam!

Jednak pojawiły się także nieco negatywne głosy. Otrzymałem między innymi taką wiadomość: Upiekłam karleksmums – bardzo mi smakowało, jednak dla mojego męża to ciasto było takie trochę suche, nijakie.

Postanowiłem więc poprawić pierwotną wersję i upiekłem ciasto czekoladowe z kremem na bazie mleka kokosowego i czekolady. Dodatkowo przełożyłem je marmoladą różaną. Powstała istna bomba kaloryczna, jednak dla tego smaku warto grzeszyć!

Jest to wyjątkowo proste ciasto czekoladowe – jego przygotowanie zajmuje więcej czasu, niż przygotowanie karleksmums, jednak nadal jego wykonanie jest zaskakująco łatwe! Nie ma szans, by je zepsuć 🙂

Ważne jest, by do wypieku ciasta użyć dobrego mleka kokosowego o dużej zawartości ekstraktu (najlepiej powyżej 80%). Dobrze, gdyby mleko nie zawierało emulgatorów i stabilizatorów – najlepsze będzie takie, które w składzie ma tylko ekstrakt z kokosa oraz wodę. Puszkę mleka przeznaczoną na krem należy porządnie schłodzić – najlepiej gdyby w lodówce spędziła co najmniej 24h. Ma to na celu rozdzielenie się mleka na część stałą i płynną – do kremu wykorzystałem tylko część stałą. Natomiast mleko przeznaczone na ciasto powinno mieć temperaturę pokojową – do ciasta zużyłem całą puszkę.

Poniższy przepis jest przeznaczony na formę 26 cm x 38 cm. Dobrze sprawdzi się także kwadratowa forma o boku długości około 32 cm.

Proste ciasto czekoladowe z kremem

13 marca 2018
: 24
: 35 min
: 25 min
: 1 h
: średni

Pyszne ciasto czekoladowe z kakao i czekolady.

By:

Składniki
  • Ciasto
  • 400 g margaryny roślinnej
  • 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek kakao
  • 8 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 300 g twardej marmolady (u mnie różana)
  • Krem
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo
  • Wiórki kokosowe
  • Owoce do dekoracji
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj ciasto: w garnku rozpuść margarynę i ostudź. Dodaj puszkę mleka kokosowego i wodę, zmiksuj.
  • Krok 2 Do garnka dodaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.
  • Krok 3 Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz z piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
  • Krok 4 Przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  • Krok 5 W międzyczasie wyjmij z lodówki puszkę z mlekiem kokosowym i otwórz. Mleko powinno rozdzielić się na dwie części – stałą i płynną – stałą część przełóż do garnka i ubij mikserem, by była puszysta. Dodaj ostudzoną czekoladę i wymieszaj mikserem, tak, by krem był jednolity.
  • Krok 6 Ostudzone ciasto przekrój w poprzek na dwa płaty. Dolną część posmaruj marmoladą i nałóż na nią górną część.
  • Krok 7 Krem rozsmaruj na wierzchu ciasta, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj owocami.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batoniki i ciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku – […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *