Produkty, które warto mieć w kuchni

Produkty, które warto mieć w kuchni

Poznaj niezbędnik kucharza – produkty, które warto mieć w kuchni – dzięki nim wyczarujesz szybki i smaczny posiłek w kilka chwil!

Świeże warzywa i owoce

Marchewka

Moim zdaniem świeże warzywa i owoce to podstawa każdej kuchni – dostarczają wielu witamin i minerałów, zwiększają odporność organizmu, regulują pracę mózgu, wspomagają pamięć oraz koncentrację. Zalet jest dużo więcej i można by wymieniać je godzinami. Należy spożywać do każdego posiłku porcję warzyw lub owoców (porcja wielkości zaciśniętej pięści). Warto wiedzieć, że owoce najlepiej spożywać do godziny 14-15 (ze względu dużą zawartość cukrów). Po tej godzinie należy spożywać tylko warzywa.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe zawierają duże ilości błonnika oraz białka, które niezbędne jest do budowania mięśni. W postaci suszonej są bardzo trwałe – mogą być przechowywane miesiącami bez utraty jakichkolwiek właściwości. Wodę po ugotowaniu strączków warto zużyć do przygotowania musu czekoladowego (zobacz przepis).

Makarony i kasze oraz ryż

Makaron

Dobre źródło węglowodanów. Ważne, by wybierać te pełnoziarniste – brązowy ryż, ciemny makaron. Zawierają one fosfor, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy. Dostarczają błonnika, który wspomaga odchudzanie i polepsza perystaltykę jelit.

Zioła

Świeże zioła

Kiedyś zastanawiałem się, dlaczego ludzie sypią do potraw tak dużo soli. Okazało się, że nie wiedzą, czego użyć zamiast soli! A rozwiązanie jest bardzo proste – zioła! Aromatyczne i pachnące – nadadzą każdej potrawie niepowtarzalnego smaku. W swojej kuchni warto mieć następujące zioła:

Bazylia – stymuluje układ odpornościowy, uspokaja nerwy, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Świetnie pasuje do dań kuchni włoskiej takich jak makarony i pizze (zobacz koniecznie mój przepis na dietetyczną pizzę!).

Tymianek – pomaga w walce z mokrym kaszlem, ma działanie przeciwbakteryjne – szczególnie przy problemach z pęcherzem oraz drogami moczowymi. Idealnie pasuje do zup-kremów oraz zapiekanek.

Mięta – można stosować ją w przypadku problemów ze strony układu pokarmowego. Działa odświeżająco – znieczula i rozkurcza. Uwielbiam stosować ją latem w napojach – cudownie smakuje w połączeniu z sokiem z limonki oraz wodą kokosową.

Przyprawy

Przyprawy

Idealny, na równi z ziołami, zamiennik soli w kuchni. W każdej kuchni przydadzą się: curry, cynamon, goździki, czarnuszka, kmin rzymski, mielona papryka, ziele angielskie, liść laurowy.

Zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze

Najzdrowsze tłuszcze to tłuszcze nienasycone. Dzięki tym tłuszczom zwiększa się przyswajalność witamin A, D, E, K. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym. Do diety warto włączyć także awokado i orzechy.

A Ty jakie produkty masz zawsze w kuchni? Daj znać w komentarzu 🙂



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!