Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pieczone ziemniaki Hasselback

Pieczone ziemniaki Hasselback

Uwielbiam te wieczory, gdy z podekscytowaniem zasypiam, bo wiem, że następnego dnia będę przygotowywać coś pysznego. Czasem jednak zdarza się, że z tej ekscytacji w ogóle nie potrafię spać…

Miałem tak, gdy przygotowywałem kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe – już wieczorem czułem zniewalający zapach cynamonu… Podobnie było z fit ciasteczkami amarantusowymi – te ciastka przygotowywałem wielokrotnie, ale za każdym razem budziły one we mnie pozytywne emocje.

Tak samo było z ziemniakami Hasselback – czyli gościem dzisiejszego wpisu. Rozmaryn, czosnek, lekko chrupiące, pieczone ziemniaki – czego chcieć więcej?

Od kilku dobrych tygodni pasjonuję się szwedzką kuchnią – na blogu znajdziesz przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe, czy przepis na karleksmums – szwedzkie ciasto miłości. Hasselbackspotatis, czyli pieczone ziemniaki, również pochodzą ze Szwecji i są w tym kraju znane już od prawie 70 lat! Ziemniaki powstały w hotelu Hasselbacken w Sztokholmie. Były tak smaczne, że podbiły cały świat!

Danie jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników – ziemniaki, suszony rozmaryn i czosnek, olej oraz sól i pieprz, to wszystko, czego potrzebujesz by wyczarować przepyszny obiad!

Ziemniaki Hasselback mogą stanowić główne danie lub dodatek. W Szwecji ponoć je się na śniadanie 😉 Co kto lubi!

Pieczone ziemniaki Hasselback

24 marca 2018
: 6
: 10 min
: 45 min
: 55 min
: łatwy

Ziemniaki Hasselback - szybki, prosty i smaczny obiad.

By:

Składniki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku
  • sól i pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 2 Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Krok 3 Ziemniaki osusz papierowym ręcznikiem i ponacinaj ostrym nożem na cienkie plasterki. Uważaj, by nie przeciąć ziemniaków do końca.
  • Krok 4 Ziemniaki umieść w żaroodpornym półmisku i polej 3 łyżkami oleju. Półmisek wsuń do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  • Krok 5 Po upływie wskazanego czasu wyjmij półmisek, ziemniaki polej pozostałym olejem, posyp rozmarynem i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.
  • Krok 6 Podawaj gorące jako samodzielne danie lub dodatek. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne. Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *