Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pieczone ziemniaki Hasselback

Pieczone ziemniaki Hasselback

Uwielbiam te wieczory, gdy z podekscytowaniem zasypiam, bo wiem, że następnego dnia będę przygotowywać coś pysznego. Czasem jednak zdarza się, że z tej ekscytacji w ogóle nie potrafię spać…

Miałem tak, gdy przygotowywałem kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe – już wieczorem czułem zniewalający zapach cynamonu… Podobnie było z fit ciasteczkami amarantusowymi – te ciastka przygotowywałem wielokrotnie, ale za każdym razem budziły one we mnie pozytywne emocje.

Tak samo było z ziemniakami Hasselback – czyli gościem dzisiejszego wpisu. Rozmaryn, czosnek, lekko chrupiące, pieczone ziemniaki – czego chcieć więcej?

Od kilku dobrych tygodni pasjonuję się szwedzką kuchnią – na blogu znajdziesz przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe, czy przepis na karleksmums – szwedzkie ciasto miłości. Hasselbackspotatis, czyli pieczone ziemniaki, również pochodzą ze Szwecji i są w tym kraju znane już od prawie 70 lat! Ziemniaki powstały w hotelu Hasselbacken w Sztokholmie. Były tak smaczne, że podbiły cały świat!

Danie jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników – ziemniaki, suszony rozmaryn i czosnek, olej oraz sól i pieprz, to wszystko, czego potrzebujesz by wyczarować przepyszny obiad!

Ziemniaki Hasselback mogą stanowić główne danie lub dodatek. W Szwecji ponoć je się na śniadanie 😉 Co kto lubi!

Pieczone ziemniaki Hasselback

24 marca 2018
: 6
: 10 min
: 45 min
: 55 min
: łatwy

Ziemniaki Hasselback - szybki, prosty i smaczny obiad.

By:

Składniki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku
  • sól i pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 2 Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Krok 3 Ziemniaki osusz papierowym ręcznikiem i ponacinaj ostrym nożem na cienkie plasterki. Uważaj, by nie przeciąć ziemniaków do końca.
  • Krok 4 Ziemniaki umieść w żaroodpornym półmisku i polej 3 łyżkami oleju. Półmisek wsuń do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  • Krok 5 Po upływie wskazanego czasu wyjmij półmisek, ziemniaki polej pozostałym olejem, posyp rozmarynem i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.
  • Krok 6 Podawaj gorące jako samodzielne danie lub dodatek. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami

Najlepsze dania to te, których przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu, a smakują tak, jakby były robione godzinami. I nie ma co kryć, taki właśnie jest makaron z papryką, pietruszką i kaparami. Z całego serca nie znoszę tych dni, gdy mam tak dużo pracy, że nie wiem, w co ręce włożyć! Żałuję wtedy, że nie mam jakichś magicznych zdolności, by rozciągnąć dobę i dołożyć kilka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *