Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe.

Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej.

Aromat niosący się po całym domu jest wspaniały – przypomina mi jesienne dni – gdy wracałem ze szkoły do domu i od drzwi czułem, że czeka na mnie coś pysznego. Zrzucałem kurtkę i siadałem do stołu, niecierpliwie czekając, aż posiłek będzie gotowy. Za każdym razem warto było czekać, bo smak pieczonych warzyw jest jedyny i niepowtarzalny…

Pieczone warzywa korzeniowe mogą stanowić samodzielny posiłek, ale możesz użyć ich także jako dodatku do dania głównego – w połączeniu z puree ziemniaczanym i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych smakują wspaniale!

Z mojego przepisu otrzymasz dwie duże blachy pieczonych warzyw, jednak podane proporcje warzyw są orientacyjne – użyj ich w takich ilościach, jak lubisz. Przyprawy to również propozycja – użyj takich, na jakie masz ochotę (lub jakie znajdziesz w kuchni) 😉

P.S. Wiem, że papryka nie jest warzywem korzeniowym, jednak nie miałem pomysłu na jej zużycie 😉

Pieczone warzywa korzeniowe

2 lipca 2018
: 3
: 15 min
: 30 min
: 45 min
: łatwy

Aromatyczne, pieczone warzywa korzeniowe to świetny pomysł na obiad.

By:

Składniki
  • 10 mini marchewek
  • 6 małych cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 małe buraki
  • 2 pietruszki
  • 1 batat
  • 1 seler
  • 1 żółta papryka
  • 1 duży ziemniak
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • suszone oregano, suszona bazylia
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Warzywa umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski.
  • Krok 2 Do warzyw dodaj oliwę, zioła, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3 Warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 4 Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez około 30 minut.

Mogą Ci się spodobać

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



1 komentarz

  • To masze ulubione pieczone warzywa, najbardziej rozchwytywana jest pietruszka ! a u nas było dziś na słodko, https://sprawdzonakuchnia.pl/jagodzianki-pyszne/, też super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *