Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pieczone nuggetsy sojowe

Pieczone nuggetsy sojowe

Nie mam zielonego pojęcia, kto wymyślił kotlety sojowe, ale tę osobę chyba nieźle poniosła fantazja – przecież kotlety są takie… No właśnie! Nijakie, kartonowe, zjeść się tego nie da! Ale te niesmaczne kotlety można zamienić w całkiem pyszny i pożywny obiad – chrupiące nuggetsy sojowe.

Wystarczy kilka przypraw, pyszna panierka, a do tego ulubiony sos i obiad gotowy! Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z kotletów sojowych, mam dla Ciebie odpowiedź!

Mój przepis na nuggetsy z kotletów sojowych jest banalnie prosty: wystarczy namoczyć kotlety, zblendować i uformować nuggetsy. Chwila w piekarniku i zdrowy obiad gotowy! Chrupiąca panierka, miękki środek – prawie jak oryginał!

Podczas przygotowania nuggetsów sojowych warto przestrzegać dwóch reguł: masę należy zblendować dosyć niedbale, by kawałki kotletów pozostały w masie. Podczas formowania masa powinna być kleista, by przykleiła się do niej panierka – w razie problemów do masy należy dolać wody lub dosypać bułki tartej.

Nuggetsy same w sobie są przeciętne w smaku, jednak w połączeniu z sosem czosnkowym, bbq lub zwykłym keczupem nabierają zupełnie nowego smaku – wyjątkowego, jedynego i niepowtarzalnego.

Pieczone nuggetsy sojowe

6 sierpnia 2018
: 15
: 20 min
: 40 min
: 1 h
: łatwy

Nuggetsy sojowe to dobry zamiennik prawdziwych nuggetsów - idealne na obiad.

By:

Składniki
  • Wywar
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 rozgniecione kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • Nuggetsy
  • 100 g kotletów sojowych
  • 3 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, suszonego czosnku, ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • po 2 łyżki oleju, bułki tartej
  • Panierka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj wywar: wszystkie składniki zalej wrzątkiem i wymieszaj.
  • Krok 2 Włóż kotlety sojowe do wywaru i mocz przez 7-10 minut.
  • Krok 3 W międzyczasie przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozgnieć, wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Krok 4 Namoczone kotlety odsącz i odciśnij z nadmiaru wywaru. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 5 Pokrojone kotlety przełóż do miski i rozdrobnij blenderem.
  • Krok 6 Masę wymieszaj z musztardą, sosem sojowym, przyprawami, olejem i bułką tartą. Odstaw na 5 minut.
  • Krok 7 Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w przygotowanej panierce. Gotowe nuggetsy przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 8 Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia nuggetsy obróć na drugą stronę.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *