Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne.

Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji i pietruszki.

Z drugiej strony jednak jest we mnie trochę tradycjonalisty – lubię też klasyczne przepisy, na przykład zupy (krem z kalafiora, czy krem z brokuła). Nie mogę się doczekać, aż w sklepach pojawią się polskie pomidory – wtedy z pewnością przygotuję klasyczną zupę pomidorową!

Kilka dni temu nie miałem żadnego pomysłu na obiad. Komplenta pustka w głowie, a miałem ogromną ochotę na coś oryginalnego… W takich sytuacjach inspiracji szukam w sieci (opowiadałem o tym przy okazji przepisu na zupę z czerwoną soczewicą), a gdy nie mam wiele czasu, po prostu wybieram się do sklepu i na miejscu zastanawiam się nad tym, co mógłbym przygotować.

Podczas ostatniej wizyty w markecie zdałem sobie sprawę z tego, że dawno nie jadłem batatów! Ostatnim razem na początku roku, gdy przygotowywałem krem z batatów. Wtedy już było jasne – na obiad będą bataty. Pieczone w piekarniku, z sosem i dodatkami.

Sos powstał ze zmodyfikowanego przepisu na hummus, a jako dodatki wybrałem pieczoną ciecierzycę, pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki.

No i obiad w nieco ponad pół godziny gotowy!

Pieczone bataty z sosem hummusowym

27 maja 2018
: 2
: 5 min
: 30 min
: 35 min
: łatwy

Pieczone bataty z dodatkami - szybki obiad dla ludzi lubiących oryginalne przepisy.

By:

Składniki
  • 2 średniej wielkości bataty (po 150 g każdy)
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego, kolendry, cynamonu, wędzonej papryki, soli
  • Sos z hummusu
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • Dodatki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 2 Bataty umyj i wyszoruj. Przekrój na połówki i posmaruj łyżką oliwy.
  • Krok 3 Ciecierzycę odcedź i przepłucz wodą. Umieść w misce. Dodaj kmin, kolendrę, cynamon, wędzoną paprykę, sól i łyżkę oliwy. Wymieszaj.
  • Krok 4 Bataty umieść w półmisku żaroodpornym przekrojoną stroną do dołu. Obok batatów ułóż ciecierzycę. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30 minut – tak długo, aż bez problemu wbijesz widelec w batata.
  • Krok 5 W międzyczasie przygotuj sos: na suchą patelnię wysyp sezam i upraż. Do miski przełóż ciecierzycę, prażony sezam, oliwę z oliwek, sok z cytryny, koperek i czosnek. Zblenduj na gładką masę. Stopniowo dodawaj wodę, by otrzymać gęsty sos.
  • Krok 6 Upieczone bataty polej sosem. Dodaj ciecierzycę, pomidory i pietruszkę. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie […]



1 komentarz

  • Ale będzie dzisiaj jedzone na kolację! Wszystko mam w domu, także już się nie mogę doczekać wieczora!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *