Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Ten przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow.

Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy za sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba czegoś więcej? Chyba tylko czegoś słodkiego na deser… Na przykład ciasta czekoladowego z kremem 🙂

Wegański strogonow to oczywiście odpowiednik klasycznego strogonowa – potrawy na kształt gulaszu, ze smażoną polędwicą wołową, cebulą i pieczarkami, z dodatkiem mąki i przecieru pomidorowego. Weganizowanie przepisów może być proste – wystarczy odjąć mięso, a i tak jest pysznie!

Strogonow z pieczarkami jest (jak zawsze!) łatwy w przygotowaniu. Nie wiem dlaczego, ale nie przepadam za publikowaniem trudnych przepisów – dużo babrania, dużo pisania, a nie każdy może pozwolić sobie na wygospodarowanie kilku godzin na gotowanie…

Wegański strogonow to szybkie danie – dzięki dobrej organizacji można wyczarować posiłek w pół godziny! I takie gotowanie ja lubię – szybko, sycąco i smacznie. Oczywiście czasem lubię spędzić więcej czasu w kuchni i przygotować coś bardziej pracochłonnego (jak na przykład puszyste bajgle), jednak nie zawsze mam na to czas. Wtedy sięgam po proste przepisy, jak ten poniżej 🙂

Z poniższego przepisu uzyskasz 2 duże porcje strogonowa lub 3 mniejsze. Podczas przygotowywania strogonowa możesz użyć dowolnego makaronu – ja akurat miałem pod ręką tagliatelle 🙂

Pieczarkowy strogonow z makaronem

19 maja 2018
: 3
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Pieczarkowy stroganoff to świetny pomysł na szybki obiad dla każdego.

By:

Składniki
  • 120 g makaronu tagliatelle
  • 350 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Wykonanie
  • Krok 1 Makaron ugotuj na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą i wystudź.
  • Krok 2 Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3 W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty.
  • Krok 4 Dodaj 2 łyżki mąki i smaż przez około pół minuty, ciągle mieszając.
  • Krok 5 Dodaj bulion, sos sojowy, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, ocet, tymianek i sól. Gotuj przez około 2 minuty, aż do zgęstnienia.
  • Krok 6 Dodaj pieczarki i gotuj tak długo, aż grzyby puszczą sok.
  • Krok 7 Dodaj makaron, łyżkę mąki i natkę pietruszki i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
  • Krok 8 Danie podawaj udekorowane natką pietruszki.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *