Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki

Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki

Zawsze gdy piekę domowe pieczywo przygotowuję również pasty kanapkowe. Uwielbiam odkrywać nowe smaki i połączenia – szczególnie pod postacią dodatków do pieczywa.

Ostatnim razem przygotowałem dietetyczne bagietki, a do nich powstały dwie przepyszne pasty kanapkowe – pasta z groszku oraz pasta z pieczonej papryki z bazylią. Obie są bardzo smaczne i aromatyczne: paprykowa jest dosyć pikantna poprzez dodatek dużej ilości czosnku – jeśli nie lubisz ostrego jedzenia dodaj mniej czosnku. Pasta z groszku jest słodko-gorzkawa i ma charakterystyczny aromat – to wszystko uzyskuje się poprzez dodatek świeżej mięty i kminu rzymskiego.

Pasty kanapkowe możesz zjeść z samym pieczywem lub użyć jako zamiennika masła – równie dobrze smakują ze świeżymi warzywami – papryką, sałatą, cebulą.

Pasta z groszku

Pasta z groszku

Składniki

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 10 listków mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • kmin rzymski
  • czarnuszka
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Groszek, sok z limonki, miętę i oliwę zblenduj na gładką pastę.
  2. Następnie dodaj według uznania kmin i czarnuszkę (ja daję po około jednej łyżeczce każdej z przypraw).
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki z bazylią

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Papryki przekrój na połowy, usuń gniazda nasienne.
  3. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę wody, tak by ledwo przykryła dno. Ułóż papryki, zewnętrzną częścią do góry. Piecz w piekarniku przez około 30 minut (do momentu, gdy na paprykach pojawią się czarne plamy).
  4. Po upieczeniu paprykę obierz ze skórki.
  5. Wystudzoną paprykę zblenduj z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Wskazówki

  • jeśli nie potrafisz obrać papryki, bo jest zbyt gorąca, poczekaj aż ostygnie. Niestety wtedy obieranie jest dużo trudniejsze;
  • jeśli pasta wyszła zbyt rzadka, możesz umieścić ją w garnku i nieco zredukować jej objętość.

Kilka tygodni temu opublikowałem przepis na inną pastę: hummus w wersji klasycznej i ziołowej (przepisy znajdziesz w tym wpisie). Smakuje wybornie, nawet bez dodatków! Następnym razem przygotuję hummus z oliwkami, trzymaj kciuki, by wyszedł równie pyszny 😉

Nie mogę zdecydować się, która z powyższych past jest smaczniejsza – jeśli przygotujesz którąś z nich, koniecznie podziel się wrażeniami w komentarzu 🙂


Mogą Ci się spodobać

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można […]

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które w Szwecji są obowiązkowym dodatkiem do kawy podczas przerwy. Było także szwedzkie ciasto miłości, […]



1 komentarz

  • Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty na pieczywo ! Z chęcią wypróbuję przepisy 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *