Niezdrowe dodatki do żywności – barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu

Niezdrowe dodatki do żywności – barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu

Mam dla Ciebie zadanie: przejdź się do dowolnego sklepu, weź do ręki pierwszy lepszy produkt w kolorowym opakowaniu i przeczytaj skład. Już? To teraz odpowiedz sobie na dwa pytania: Jak długi jest skład produktu? Ile z tych składników znam? Prawdopodobnie skład produktu był bardzo długi, a połowa składników nic Ci nie powiedziała. A nawet jeśli powiedziała, to czy wiesz, które z nich są zdrowe, a które niekoniecznie? W poniższym artykule chciałbym Ci przybliżyć najpopularniejsze niezdrowe dodatki do żywności.

Niezdrowe dodatki do żywności

Barwniki

Azorubina (E122)

Barwnik koloru czerwonego występujący w słodyczach, jogurtach i napojach. Może powodować reakcje alergiczne i wywoływać ataki astmy. U zwierząt wykazuje działanie kancerogenne, jednak według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem nie jest prawdopodobne, by u ludzi azorubina wywoływała nowotwory.

Błękit brylantowy FCF (E133)

Barwnik o kolorze niebieskim. W nadmiernych ilościach może powodować astmę, pokrzywkę i reakcje alergiczne. Istnieją podejrzenia, że błękit brylantowy może wywoływać raka. Jest zakazany w Szwajcarii.

Czerwień koszenilowa A (E124)

Czerwony barwnik spożywczy występujący w lodach, galaretkach, dżemach i napojach. Klasyfikowana jako czynnik rakotwórczy.

Czerń brylantowa BN (E151)

Zielony barwnik dodawany do wyrobów cukierniczych i napojów alkoholowych. Jest zakazany w USA, w Unii Europejskiej dopuszczony do użytku. Może wywoływać reakcje alergiczne oraz nasilać objawy astmy.

Karmel amoniakalny (E150C)

Barwnik występujących w ciemnym pieczywie, słodyczach, napojach o ciemnych kolorach. Może wywoływać problemy z płodnością oraz nadpobudliwość.

Srebro (E174)

Barwnik nadający żywności srebrny kolor, występujący najczęściej w posypkach do ciastek i słodyczy. Substancja przenikająca do tkanek i wywołująca srebrzycę.

Żółcień chinolinowa (E104)

Barwi żywność na żółto-zielony kolor. Zakazany w Japonii, Wielkiej Brytanii oraz USA. Może wywoływać alergie i być przyczyną nadpobudliwości i dzieci. Możliwe działanie rakotwórcze.

Wzmacniacze smaku i zapachu

Glutaminian sodu (E621)

Jego regularne spożywanie może powodować zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierną potliwość, uczucie niepokoju. Może wywoływać uczucie “sztucznego głodu”, mieć działanie uszkadzające płód oraz siatkówkę oka. Badania naukowe dają sprzeczne wyniki, jednak dietetycy zalecają unikanie glutaminianu sodu.

Guanozynomonofosforan (E626)

Może powodować nudności, bóle głowy, przyspieszenie tętna, bezsenność, sztywnienie mięśni. Zabroniony w produktach dla dzieci poniżej 12 tygodnia życia.

Inozynian disodowy (E631)

Substancja naturalna wykorzystywana w sosach instant, wędlinach, konserwach. Zabroniona w produktach dla dzieci poniżej 12 tygodnia życia. Inozynian disodowy nie powinien być spożywany przez osoby z dną moczarową i kamieniami nerkowymi.

Kwas glutaminowy (E620)

Nadmierne spożywanie może powodować występowanie objawów astmatycznych, bólow głowy, nudności, uczucia osłabienia i bezsenności. Nie powinien być podawany dzieciom poniżej 3. miesiąca życia.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!