Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu.

Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten sposób, w jaki podchodzi do jedzenia. A także za to, że nie patrzy, ile kalorii ma posiłek, za to, że lubi podjadać w nocy i za to jej specyficzne poczucie humoru.

Od czasu pierwszego odcinka, który obejrzałem, wypróbowałem już wiele przepisów. Hitem były dla mnie czekoladowe muffinki Nigelli, które piekłem już wielokrotnie, stopniowo modyfikując przepis. Dziś mam przyjemność przedstawić Wam jedną z wersji tego przepisu. Pewnie jeszcze kilkukrotnie ulegnie on zmianom, ale bez obaw – dam znać 🙂

Typowo dla Nigelli – muffiny czekoladowe są bardzo kaloryczne, ale i bardzo smaczne. Puszyste, mocno czekoladowe. Idealne do popołudniowej kawy lub na deser po sycącym obiedzie. Równie dobrze smakują na drugi dzień, choć trudno się im oprzeć i nie zjeść wszystkich od razu 🙂

Czekoladowe muffinki

8 września 2018
: 12
: 15 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Czekoladowe muffinki - mała słodkość do popołudniowej kawy.

By:

Składniki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 175 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobno posiekanej czekolady
  • 50 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 250 ml wybranego mleka
  • 90 ml oleju
Wykonanie
  • Krok 1 Do jednej miski przesiej suche składniki: mąki, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj posiekaną czekoladę.
  • Krok 2 W drugiej misce wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, banana rozgniecionego widelcem, mleko i olej.
  • Krok 3 Przelej mokre składniki do suchych i niedbale wymieszaj.
  • Krok 4 Napełnij papilotki do 3/4 ich wysokości. Piecz w 210 stopniach (bez termoobiegu) przez 20 minut.
  • Krok 5 Po upieczeniu ostudź na kratce.

Mogą Ci się spodobać

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym przygotował kotlety z soczewicy. Miały to być kotlety do domowych hamburgerów, lecz zmieniłem zdanie i powstały kotlety ziemniaczane z soczewicą. I to kotlety nie byle jakie! Słodko-słone, ale i nieco pikantne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Pełne […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *