Wegański mus czekoladowy z aquafaby

Wegański mus czekoladowy z aquafaby

Kilka dni temu przygotowałem hummus (przepis możesz znaleźć tutaj) po którym zostało mi pół szklanki aquafaby. Poszperałem w internecie i postanowiłem przygotować wegański mus czekoladowy z aquafaby.

Ale zaraz! Czym w ogóle jest aquafaba? Jest to woda z puszki po ciecierzycy lub po prostu woda, w której ugotowano ciecierzycę (lub inną roślinę strączkową, na przykład fasolę). Posiada ona wspaniałą właściwość: daje się ubijać jak białko kurzego jaja, tworząc sztywną białą pianę, której można użyć przygotowując wegańską bezę, lody, majonez lub mus czekoladowy.

Historia aquafaby sięga roku 2014, gdy francuski kucharz Joël Roessel jako pierwszy ubił na pianę wodę z ciecierzycy. Następnie przygotował mus, a przepisem podzielił się w Internecie. Receptura okazała się być ogromnym hitem i zainspirowała wiele osób do eksperymentów kulinarnych z zalewą.

Nazwa aquafaba powstała z połączenia dwóch łacińskich słów – aqua czyli woda, oraz faba czyli fasola. Sama aquafaba jest niskokaloryczna – jedna łyżka płynu zawiera około 5 kilokalorii. Warto zapamiętać, że jedna łyżka płynu jest równoważna jednemu żółtku, dwie – białku, a trzy – całemu jajku.

Muszę także wspomnieć o smaku i zapachu aquafaby – smak jest bardzo specyficzny i może odstraszać osoby zaczynające swoją przygodę z zalewą. Zapach nie należy do najprzyjemniejszych, a dla wielu osób może być wręcz odpychający, ponadto wzmaga się podczas ubijania. Całe szczęście, po przygotowaniu przysmaku jedno i drugie znika.

Mus czekoladowy z mojego przepisu jest lekki i puszysty, rozpływa się w ustach racząc podniebienie cudownym, czekoladowym smakiem. Gwarantuję Ci, pokochasz go z całego serca!

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy z aquafaby

Składniki

  • 100 ml aquafaby
  • 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu w miseczce umieść pokruszoną czekoladę a miseczkę włóż do garnka z gorącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, wyjmij miseczkę i odłóż na bok do ostudzenia.
  2. Aquafabę ubij na pianę: zalewę wlej do dużego garnka i ubijaj na najwyższych obrotach miksera do momentu, gdy piana będzie sztywna. Następnie do piany dosypuj po łyżeczce cukru, ubijając po około 30 sekund po każdej dodanej porcji cukru.
  3. Do miseczki z czekoladą przełóż 3 łyżki piany, wymieszaj dokładnie, po czym całość wlej do garnka z pianą. Ubijaj jeszcze przez kilkanaście sekund, do momentu połączenia składników.
  4. Mus przelej do szklanki i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego!

Wskazówki

  • wszystkie naczynia muszą być idealnie czyste – nawet odrobina tłuszczu uniemożliwi powstanie piany podczas ubijania aquafaby
  • aquafaba musi być zimna, najlepiej jeśli postoi kilka godzin w lodówce
  • możesz użyć także wody po gotowaniu ciecierzycy, jednak przed ubijaniem należy zredukować jej objętość co najmniej czterokrotnie
  • do czekolady możesz dodać swoje ulubione przyprawy: cynamon, chili, skórkę pomarańczy

Jeśli przygotujesz mus czekoladowy, koniecznie podziel się opinią w komentarzu i zdjęciem w serwisie Instagram! Bardzo chętnie zobaczę Twoje dzieło, więc nie zapomnij oznaczyć mojego profilu @vegantaste 🙂



2 komentarze

  • Ja również jestem weganką, ale o aquafabie nigdy nie słyszałam! Muszę spróbować przyrządzić taki mus. Do pieczenia ciast zamiast jajek zawsze dodaję zmielone siemię lniane namoczone we wrzątku, nie da się go niestety ubić na pianę, więc zainteresowała mnie ta aquafaba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!