Mukimono, czyli sztuka wycinania warzyw

Mukimono, czyli sztuka wycinania warzyw

Przeglądając dziś Instagrama natknąłem się na intrygujące zdjęcie. Gdy zobaczyłem miniaturkę, byłem pewien, że to zwykły brokuł. Gdy powiększyłem obrazek, okazało się, że to małe dzieło sztuki zwanej mukimono. Zdjęcie wygląda następująco:

Mukimono - brokuł

Mukimono

Od razu zakochałem się w tym małym arcydziele! Postanowiłem zgłębić temat –  mukimono to japońska sztuka ozdobnego obierania warzyw. Taka ozdoba umieszczana jest na talerzu z daniem, lub na dodatkowym talerzu, obok potrawy.

Jednym z użytkowników prezentujących swoje dzieła na Instagramie jest Gaku. Jego profil jest bardzo popularny, na chwilę obecną obserwuje go 77,6 tysiąca osób.

Te warzywa są tak piękne, że aż żal byłoby je zjeść!

Thai carving

Oprócz warzyw Gaku ozdabia także owoce (taką sztukę nazywamy thai carving):

Trzeba przyznać, że chłopakowi nie brakuje wyobraźni i talentu! Smok wykrojony w bananie wygląda bardzo realistycznie:

Więcej prac znajdziesz na jego Instagramowym profilu.

A poniżej zdjęcia udostępnione przez innych użytkowników.

#Sandia 🍉 #marilynmonroe #mukimono

A post shared by Mariel Arryn (@marielarryn) on

Pavo real 😳🦃👑 😂 #carving #watermelon #fruitcarving #mukimono

A post shared by Michell (@oyechell) on

Więcej zdjęć znajdziesz pod hasztagami #mukimono oraz #thaicarving.



5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!