Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Niedawno w Instastory na Instagramie pojawiła się nowa opcja – ankieta. Postanowiłem sprawdzić jej działanie i zapytałem Was, który przepis powinienem opublikować – muffinki z jagodami, czy muffinki z cynamonem. Prawie 70% głosujących wybrało muffinki jagodowe – a więc zapraszam na przepis na muffiny z jagodami!

Podczas pieczenia muffinek – i dotyczy to nie tylko tych jagodowych – należy przestrzegać kilku prostych zasad – wtedy będziesz mieć pewność, że muffinki wyjdą idealne 🙂

Przygotowanie ciasta

Każdy przepis wygląda tak samo: w jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie dodać mokre składniki do suchych i niedokładnie wymieszać drewnianą łyżką. I tak musi być – zbyt dokładnie wymieszane ciasto spowoduje, że muffinki nie wyrosną. Grudki mąki podczas końcowego mieszania są jak najbardziej wskazane – paradoksalnie, lepiej wymieszać niedokładnie, niż za bardzo. Ciasto powinno być dosyć gęste – nie powinno zbyt łatwo spływać z łyżki. Zbyt rzadkie ciasto spowoduje, że muffiny wyjdą po prostu brzydkie.

Odpowiednia forma

W sklepach dostępne są przeróżne formy – metalowe i silikonowe, do tego papilotki w różnych wzorach i kolorach – aż żal nie kupić wszystkiego. Ale po kolei.

Tradycyjne metalowe formy dostępne są w wielu rozmiarach – od miniaturowych muffinek, do tych w rozmiarze XXL. Przed nałożeniem ciasta taką formę należy natłuścić i wysypać bułką tatrą, by zapobiec przywieraniu muffinek do formy (ale z tym różnie bywa).

Alternatywą są formy silikonowe, które są bardzo wygodne – nie trzeba ich natłuszczać, ani wysypywać bułką tartą, muffinki wyjmuje się bez najmniejszego problemu. Sam mam takie foremki i bardzo je chwalę.

Warto także wspomnieć o papilotkach, czyli papierkach do muffinek. Mają nie tylko funkcję estetyczną – ładnie wyglądają, ale także praktyczną – używając ich z metalową formą można zapomnieć o natłuszczaniu foremki – należy tylko sprawdzić na opakowaniu wymiary, by idealnie pasowały do posiadanej formy. Jeśli nie chcesz kupować formy metalowej, ani silikonowej – poszukaj specjalnych, usztywnianych papilotek – nie musisz wtedy używać formy, ponieważ papilotka sama trzyma ciasto.

Napełnianie foremek

Kolejna ważna sprawa – foremek nigdy nie napełnia się po same brzegi – maksymalnie do 3/4 wysokości.

Pieczenie i studzenie

Podczas pieczenia zawsze zmniejszam temperaturę – dzięki temu muffinki ładnie wyrastają i są równomiernie upieczone. Po upieczeniu wyciągam formę z piekarnika, odstawiam na 15 minut. Po upływie tego czasu studzę muffinki na metalowej kratce.

Skoro teoria została omówiona, czas na praktykę!

Muffinki z jagodami

7 października 2017
: 12
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: łatwy

Szybkie i proste w wykonaniu wegańskie muffinki z jagodami, które zaspokoją każde podniebienie.

By:

Składniki
  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • garść jagód
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
  • Krok 2 Do plastikowej miski wlej olej i dodaj banany. Zblenduj na gładką masę.
  • Krok 3 Weź drugą miskę. Wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Krok 4 Do miski z bananami wsyp suche składniki. Wymieszaj i nakładaj do papilotek – do około 3/4 ich wysokości.
  • Krok 5 Muffinki włóż do piekarnika. Po 5 minutach obniż temperaturę do 170ºC i piecz “do suchego patyczka” – łącznie około 20 minut.

Aby sprawdzić, czy muffinki są już upieczone, wbij w jedną drewniany patyczek – powinien być suchy. Jeśli do patyczka przyklei się ciasto, muffinki powinny pozostać jeszcze w piekarniku.

A jakie są Twoje ulubione muffinki? Wypowiedz się w komentarzu 🙂

Jeśli przyrządzisz muffinki z jagodami, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).


Mogą Ci się spodobać

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]

Puszyste placuszki owsiane

Puszyste placuszki owsiane

Uwielbiam te słoneczne poranki, gdy mogę posiedzieć chwilę w kuchni, rozkoszując się ciepłą herbatą i pysznym śniadaniem. Lubię słodkie śniadania – gdy mam więcej czasu, przygotowuję szwedzkie bułeczki cynamonowe, choć zazwyczaj długie śniadania jadam tylko w weekendy. W środku tygodnia wolę nieco dłużej poleniuchować w łóżku, kosztem (i tak krótkiego) śniadania. Co nie znaczy, że go nie jem, […]



5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *