Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Niedawno w Instastory na Instagramie pojawiła się nowa opcja – ankieta. Postanowiłem sprawdzić jej działanie i zapytałem Was, który przepis powinienem opublikować – muffinki z jagodami, czy muffinki z cynamonem. Prawie 70% głosujących wybrało muffinki jagodowe – a więc zapraszam na przepis na muffiny z jagodami!

Podczas pieczenia muffinek – i dotyczy to nie tylko tych jagodowych – należy przestrzegać kilku prostych zasad – wtedy będziesz mieć pewność, że muffinki wyjdą idealne 🙂

Przygotowanie ciasta

Każdy przepis wygląda tak samo: w jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie dodać mokre składniki do suchych i niedokładnie wymieszać drewnianą łyżką. I tak musi być – zbyt dokładnie wymieszane ciasto spowoduje, że muffinki nie wyrosną. Grudki mąki podczas końcowego mieszania są jak najbardziej wskazane – paradoksalnie, lepiej wymieszać niedokładnie, niż za bardzo. Ciasto powinno być dosyć gęste – nie powinno zbyt łatwo spływać z łyżki. Zbyt rzadkie ciasto spowoduje, że muffiny wyjdą po prostu brzydkie.

Odpowiednia forma

W sklepach dostępne są przeróżne formy – metalowe i silikonowe, do tego papilotki w różnych wzorach i kolorach – aż żal nie kupić wszystkiego. Ale po kolei.

Tradycyjne metalowe formy dostępne są w wielu rozmiarach – od miniaturowych muffinek, do tych w rozmiarze XXL. Przed nałożeniem ciasta taką formę należy natłuścić i wysypać bułką tatrą, by zapobiec przywieraniu muffinek do formy (ale z tym różnie bywa).

Alternatywą są formy silikonowe, które są bardzo wygodne – nie trzeba ich natłuszczać, ani wysypywać bułką tartą, muffinki wyjmuje się bez najmniejszego problemu. Sam mam takie foremki i bardzo je chwalę.

Warto także wspomnieć o papilotkach, czyli papierkach do muffinek. Mają nie tylko funkcję estetyczną – ładnie wyglądają, ale także praktyczną – używając ich z metalową formą można zapomnieć o natłuszczaniu foremki – należy tylko sprawdzić na opakowaniu wymiary, by idealnie pasowały do posiadanej formy. Jeśli nie chcesz kupować formy metalowej, ani silikonowej – poszukaj specjalnych, usztywnianych papilotek – nie musisz wtedy używać formy, ponieważ papilotka sama trzyma ciasto.

Napełnianie foremek

Kolejna ważna sprawa – foremek nigdy nie napełnia się po same brzegi – maksymalnie do 3/4 wysokości.

Pieczenie i studzenie

Podczas pieczenia zawsze zmniejszam temperaturę – dzięki temu muffinki ładnie wyrastają i są równomiernie upieczone. Po upieczeniu wyciągam formę z piekarnika, odstawiam na 15 minut. Po upływie tego czasu studzę muffinki na metalowej kratce.

Skoro teoria została omówiona, czas na praktykę!

Muffinki jagodowe

Muffinki z jagodami (12 sztuk)

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • garść jagód

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
  2. Do plastikowej miski wlej olej i dodaj banany. Zblenduj na gładką masę.
  3. Weź drugą miskę. Wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Do miski z bananami wsyp suche składniki. Wymieszaj i nakładaj do papilotek – do około 3/4 ich wysokości.
  5. Muffinki włóż do piekarnika. Po 5 minutach obniż temperaturę do 170ºC i piecz “do suchego patyczka” – łącznie około 20 minut.

Wskazówki

  • Aby sprawdzić, czy muffinki są już upieczone, wbij w jedną drewniany patyczek – powinien być suchy. Jeśli do patyczka przyklei się ciasto, muffinki powinny pozostać jeszcze w piekarniku.

A jakie są Twoje ulubione muffinki? Wypowiedz się w komentarzu 🙂

Jeśli przyrządzisz muffinki z jagodami, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest