Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Muffinki cynamonowe z masłem orzechowym

Muffinki cynamonowe z masłem orzechowym

Dopadła mnie jesienna chandra. Brakuje mi dłuższych dni, grzejącego słońca, ładnej pogody, lekkich ubrań. Nic mi się nie chce, najchętniej siedziałbym pod kocem i nie wychodził spod niego aż do wiosny.

Jestem pewien, że wielu z Was odczuwa tęsknotę za wakacjami. Ja również! Pocieszam się tym, że niedługo (chociaż to pojęcie względne) wiosna! A złą, jesienną pogodę umilam sobie słodkościami.

Jednym z moich ulubionych jesiennych przysmaków są muffinki – niedawno na blogu pojawił się przepis na muffinki z jagodami, był także przepis na bananowe muffinki z czekoladą. Takimi pysznościami mogę zajadać się aż do wiosny!

Dlatego dziś pochłaniam przepyszne muffinki cynamonowe z masłem orzechowym – wbrew pozorom to bardzo dobre połączenie – słodka, orzechowa nuta świetnie współgra z cynamonem.

Zanim zabierzesz się do przygotowywania cynamonowych muffinek, koniecznie przeczytaj wszystkie wskazówki znajdujące się we wstępie do przepisu na muffinki z jagodami.

Muffinki cynamonowe z masłem orzechowym

15 października 2017
: 12
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: łatwy

Szybkie w wykonaniu muffinki, które zaspokoją każdego łasucha.

By:

Składniki
  • 2 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
  • Krok 2 Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
  • Krok 3 W drugiej misce umieść banany, olej, masło orzechowe i wodę gazowaną. Zblenduj na gładką masę.
  • Krok 4 Suche składniki przesyp do miski z mokrymi składnikami i niezbyt dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5 Ciasto nakładaj do papilotek, do 3/4 wysokości.
  • Krok 6 Formę z muffinkami włóż do piekarnika. Po 5 minutach obniż temperaturę do 170ºC i piecz “do suchego patyczka” – łącznie około 20 minut.

 

Jeśli przyrządzisz muffinki cynamonowe z masłem orzechowym, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).


Mogą Ci się spodobać

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. […]

Risotto z kalafiora z warzywami

Risotto z kalafiora z warzywami

Oglądając telewizję, natknąłem się na zagraniczny program kulinarny pewnej pani (której nazwiska nie pamiętam). Proponowane przez nią potrawy były nieco „egzotyczne” – zawierały składniki, które ciężko dostać w polskich sklepach. Oglądałem go z przymrużeniem oka, zastanawiając się, czy któryś z przepisów mógłbym dostosować do realiów polskiej kuchni i polskich marketów. Było ciężko, jednak zaintrygował mnie […]



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *