Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Muffinki cynamonowe z masłem orzechowym

Muffinki cynamonowe z masłem orzechowym

Dopadła mnie jesienna chandra. Brakuje mi dłuższych dni, grzejącego słońca, ładnej pogody, lekkich ubrań. Nic mi się nie chce, najchętniej siedziałbym pod kocem i nie wychodził spod niego aż do wiosny.

Jestem pewien, że wielu z Was odczuwa tęsknotę za wakacjami. Ja również! Pocieszam się tym, że niedługo (chociaż to pojęcie względne) wiosna! A złą, jesienną pogodę umilam sobie słodkościami.

Jednym z moich ulubionych jesiennych przysmaków są muffinki – niedawno na blogu pojawił się przepis na muffinki z jagodami, był także przepis na bananowe muffinki z czekoladą. Takimi pysznościami mogę zajadać się aż do wiosny!

Dlatego dziś pochłaniam przepyszne muffinki cynamonowe z masłem orzechowym – wbrew pozorom to bardzo dobre połączenie – słodka, orzechowa nuta świetnie współgra z cynamonem.

Zanim zabierzesz się do przygotowywania cynamonowych muffinek, koniecznie przeczytaj wszystkie wskazówki znajdujące się we wstępie do przepisu na muffinki z jagodami.

Muffinki cynamonowe z masłem orzechowym

15 października 2017
: 12
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: łatwy

Szybkie w wykonaniu muffinki, które zaspokoją każdego łasucha.

By:

Składniki
  • 2 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
  • Krok 2 Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
  • Krok 3 W drugiej misce umieść banany, olej, masło orzechowe i wodę gazowaną. Zblenduj na gładką masę.
  • Krok 4 Suche składniki przesyp do miski z mokrymi składnikami i niezbyt dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5 Ciasto nakładaj do papilotek, do 3/4 wysokości.
  • Krok 6 Formę z muffinkami włóż do piekarnika. Po 5 minutach obniż temperaturę do 170ºC i piecz “do suchego patyczka” – łącznie około 20 minut.

 

Jeśli przyrządzisz muffinki cynamonowe z masłem orzechowym, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).


Mogą Ci się spodobać

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można […]

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Ten przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy za sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba […]



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *