Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Makaron z wegańskim mięsem mielonym

Makaron z wegańskim mięsem mielonym

Tematem dzisiejszego wpisu jest makaron z wegańskim mięsem mielonym. Stop, co? Wegańskie mięso? Przecież to się wyklucza! Tak pomyśli nowy Czytelnik tego bloga (stały Czytelnik przypomni sobie przepis na tytułowe mięso). Jeśli jesteś tutaj nowy, nic nie szkodzi. Tytułowe „mięso” to odpowiednio przyprawione i przygotowane tofu, które do złudzenia przypomina wyglądem jak i smakiem mięso.

W połączeniu z klasycznym sosem pomidorowym i ulubionym makaronem (u mnie dzisiaj pełnoziarniste świderki, jednak równie dobrze może to być spaghetti) to idealna propozycja na obiad, dla każdego – nawet mięsożercy! Gwarantuję Ci, że jeśli nie poinformujesz Twoich gości o składnikach tego dania, nikt nie domyśli się, że nie ma tutaj ani grama mięsa! Nie wierzysz? Załóżmy się! Chociaż i tak wiem, że wygram…

Makaron z wegańskim mięsem mielonym

25 kwietnia 2017
: 2
: 5 min
: 45 min
: 50 min
: łatwy

Wegańskie spaghetti bolognese - to jest możliwe!

By:

Składniki
  • 200 g wegańskiego mięsa mielonego z tego przepisu
  • 150 g ulubionego makaronu
  • 4 duże pomidory (700 g)
  • czosnek
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła, najlepiej świeże (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę, odsącz z soku. Nie wylewaj soku!
  • Krok 2 Czosnek przeciśnij przez praskę, krótko podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory i pieprz.
  • Krok 3 Całość duś pod przykryciem przez co najmniej 40 minut, do momentu uzyskania pożądanej gęstości. W razie potrzeby dolewaj soku z pomidorów lub wody.
  • Krok 4 W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 5 Pod koniec gotowania do sosu dorzuć wegańskie mięso i ulubione zioła. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  • Krok 6 Podawaj z makaronem ugotowanym al dente.

Mogą Ci się spodobać

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. […]

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *