Makaron z tofu, suszonymi pomidorami i bazylią

Makaron z tofu, suszonymi pomidorami i bazylią

Suszone pomidory i świeża bazylia – dwa z moich ulubionych składników, które razem tworzą wspaniałe, aromatyczne połączenie. Dodatek makaronu i tofu tworzy sycący i lekki obiad. Pycha! Chyba nic nie smakuje równie cudownie jak makaron z tofu, pomidorami i bazylią!

Makaron z tofu to proste i szybkie danie – jego przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu. Jest to także świetna propozycja na lunchbox – to danie możesz bez obaw zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy do szkoły.

Tworząc tę potrawę skorzystałem z domowego tofu (przepis znajdziesz tutaj), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć sklepowego.

Makaron z tofu, suszonymi pomidorami i bazylią

Makaron z tofu, suszonymi pomidorami i bazylią (2 porcje)

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 150 g naturalnego tofu
  • pomidory suszone na słońcu – 12 sztuk
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka oleju
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Tofu pokrusz i wymieszaj z sosem sojowym, słodką papryką i curry. Odstaw na kilka minut.
  3. Suszone pomidory pokrój w paski, a następnie zalej wrzątkiem i odcedź po minucie.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym oleju podsmaż tofu. Gdy tofu się przyrumieni, dodaj pomidory i smaż jeszcze przez kilka minut.
  5. Tofu wraz z pomidorami połącz z makaronem, skrop oliwą i dodaj świeżą bazylię. Smacznego!

Wskazówki

  • dobrym pomysłem jest zamiana zwykłego makaronu na pełnoziarnisty – jest on dużo pożywniejszy, a dzięki zawartości błonnika nasyci Cię na dłużej;
  • jeśli nie masz pomidorów suszonych na słońcu użyj tych z oleju, jednak w ostatnim kroku nie używaj oliwy;
  • tofu będzie bardziej aromatyczne jeśli wymieszasz je z sosem sojowym i przyprawami na kilka godzin przed przygotowaniem makaronu.



1 komentarz

  • nigdy nie byłam przekonana do tofu i nadal nie jestem. przepis brzmi bardzo smacznie, więc myślę, że wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!