Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Makaron z pastą z oliwek i awokado

Makaron z pastą z oliwek i awokado

Bardzo często zdarza się, że po ciężkim dniu nie mam już ochoty na gotowanie… Wtedy sięgam po jeden ze sprawdzonych przepisów, dzięki którym mogę przygotować smaczny posiłek w kilka chwil.

Na blogu pojawiło się już kilka takich dań, m.in. tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami, które można zrobić w 20 minut, czy stir-fry z brokułem i pieczarkami, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut. Dziś proponuję kolejne szybkie danie – makaron z pastą z oliwek i awokado.

Jednak dzisiejszy przepis jest inny niż wszystkie. Nie ma klasycznego sosu – jest za to pasta. Tak gęsta, że możesz ją bez problemu nabrać widelcem. Tak smaczna, że część zjesz bez makaronu, od razu po przygotowaniu. Tak prosta, że to danie będzie częstym gościem w Twojej kuchni.

Cudowne połączenie goryczy oliwek, lekko orzechowego smaku migdałów i kremowej konsystencji awokado – to wszystko daje przepyszną pastę, która dobrze smakuje z makaronem, a także nadaje się na kanapki.

W swoim przepisie wykorzystałem awokado fuerte (czyli zielone – dostępne w każdym markecie), zielone oliwki w solankowej zalewie oraz japoński makaron soba (jednak danie będzie świetnie smakować z każdym innym makaronem, więc wybierz swój ulubiony). Dodatkowo potrawę udekorowałem kilkoma oliwkami, płatkami migdałowymi i suszonym chili.

Makaron z pastą z oliwek i awokado

31 marca 2018
: 4
: 10 min
: 10 min
: 20 min
: łatwy

Prosty i szybki w przygotowaniu makaron z aromatyczną pastą.

By:

Składniki
  • 300 g makaronu
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 100 g migdałów
  • 100 g oliwek w zalewie
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2 Migdały zalej wrzątkiem, odcedź po kilku minutach i obierz ze skórek.
  • Krok 3 Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  • Krok 4 Do cebuli dodaj migdały, odcedzone oliwki i miąższ z awokado. Zblenduj na gładką masę. Dopraw płatkami chili, kuminem, solą i pieprzem.
  • Krok 5 Gorący makaron wymieszaj z przygotowaną pastą.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *