Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Makaron z pastą z oliwek i awokado

Makaron z pastą z oliwek i awokado

Bardzo często zdarza się, że po ciężkim dniu nie mam już ochoty na gotowanie… Wtedy sięgam po jeden ze sprawdzonych przepisów, dzięki którym mogę przygotować smaczny posiłek w kilka chwil.

Na blogu pojawiło się już kilka takich dań, m.in. tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami, które można zrobić w 20 minut, czy stir-fry z brokułem i pieczarkami, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut. Dziś proponuję kolejne szybkie danie – makaron z pastą z oliwek i awokado.

Jednak dzisiejszy przepis jest inny niż wszystkie. Nie ma klasycznego sosu – jest za to pasta. Tak gęsta, że możesz ją bez problemu nabrać widelcem. Tak smaczna, że część zjesz bez makaronu, od razu po przygotowaniu. Tak prosta, że to danie będzie częstym gościem w Twojej kuchni.

Cudowne połączenie goryczy oliwek, lekko orzechowego smaku migdałów i kremowej konsystencji awokado – to wszystko daje przepyszną pastę, która dobrze smakuje z makaronem, a także nadaje się na kanapki.

W swoim przepisie wykorzystałem awokado fuerte (czyli zielone – dostępne w każdym markecie), zielone oliwki w solankowej zalewie oraz japoński makaron soba (jednak danie będzie świetnie smakować z każdym innym makaronem, więc wybierz swój ulubiony). Dodatkowo potrawę udekorowałem kilkoma oliwkami, płatkami migdałowymi i suszonym chili.

Makaron z pastą z oliwek i awokado

31 marca 2018
: 4
: 10 min
: 10 min
: 20 min
: łatwy

Prosty i szybki w przygotowaniu makaron z aromatyczną pastą.

By:

Składniki
  • 300 g makaronu
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 100 g migdałów
  • 100 g oliwek w zalewie
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2 Migdały zalej wrzątkiem, odcedź po kilku minutach i obierz ze skórek.
  • Krok 3 Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  • Krok 4 Do cebuli dodaj migdały, odcedzone oliwki i miąższ z awokado. Zblenduj na gładką masę. Dopraw płatkami chili, kuminem, solą i pieprzem.
  • Krok 5 Gorący makaron wymieszaj z przygotowaną pastą.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow […]



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *