Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami

Najlepsze dania to te, których przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu, a smakują tak, jakby były robione godzinami. I nie ma co kryć, taki właśnie jest makaron z papryką, pietruszką i kaparami.

Z całego serca nie znoszę tych dni, gdy mam tak dużo pracy, że nie wiem, w co ręce włożyć! Żałuję wtedy, że nie mam jakichś magicznych zdolności, by rozciągnąć dobę i dołożyć kilka dodatkowych godzin. Oj, wtedy z pewnością dłużej bym pospał i nie spieszył się z wszystkim, co muszę zrobić! Jednak nie umiem czynić takich cudów i muszę oszczędzać czas niczym szkoci pieniądze. Nie odmawiam sobie jednak dobrego jedzenia – w takie dni wybieram łatwe i szybkie potrawy – 20 minut i można siadać do stołu.

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami to danie wyjątkowe: pachnące świeżą pietruszką, w smaku pikantne dzięki dużej ilości czosnku. Mimo niewielkiej ilości składników i braku ciężkiego sosu danie jest wyraziste – między innymi za sprawą kaparów 🙂

Ten makaron to idealny pomysł na lunchbox – proste, szybkie i sycące danie – i można je zabrać ze sobą wszędzie, bez obawy, że sos pobrudzi zawartość torby, czy plecaka. Zatem do dzieła!

Makaron z papryką, pietruszką i kaparami

20 sierpnia 2018
: 2
: 5 min
: 20 min
: 20 min
: łatwy

Prosty obiad gotowy w 20 minut.

By:

Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
Wykonanie
  • Krok 1 Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2 Przygotuj warzywa: paprykę umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  • Krok 3 Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp paprykę i smaż przez 4 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij patelnię z palnika.
  • Krok 4 Do warzyw dodaj natkę pietruszki, słodką paprykę i kapary. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5 Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Mogą Ci się spodobać

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym przygotował kotlety z soczewicy. Miały to być kotlety do domowych hamburgerów, lecz zmieniłem zdanie i powstały kotlety ziemniaczane z soczewicą. I to kotlety nie byle jakie! Słodko-słone, ale i nieco pikantne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Pełne […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *