Leczo z ciecierzycą – jednogarnkowy obiad

Leczo z ciecierzycą – jednogarnkowy obiad

Leczo to jedno z najlepszych dań na świecie. Szybkie, jednogarnkowe, smaczne i bardzo sycące. Kiedyś nazwałbym je potrawą sezonową, lecz ciągły dostęp do świeżych warzyw sprawia, że leczo może być śmiało nazywane potrawą “całoroczną”.

Leczo, a właściwie lecsó, to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej – w oryginale zawiera boczek i kiełbasę paprykową, które podsmaża się na smalcu. Razem z mięsem podsmaża się paprykę i cebulę, na następnie dodaje pomidory. Moje leczo z ciecierzycą jest nieco inne, jednak wędzona papryka nadaje daniu mięsny posmak. Smakuje wybornie! Leczo możesz spożywać bez dodatków lub z czym tylko chcesz! Świeże pieczywo, ryż, kasza, nawet z makaronem smakuje świetnie ?

Leczo z ciecierzycą

Składniki

  • 3 żółte papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 1 łyżka oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • liść laurowy (1 sztuka)
  • ziele angielskie (3-4 kulki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. W garnku rozgrzej olej.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż przez kilka minut.
  3. Do garnka wrzuć paprykę pokrojoną w dużą kostkę (około 3 cm x 3 cm), liść laurowy oraz pokruszone ziele angielskie. Smaż tak długo, aż papryka zmięknie.
  4. W międzyczasie sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i odcedź nadmiar soku.
  5. Gdy papryka zmięknie, do garnka dodaj pomidory, ciecierzycę, paprykę wędzoną, suszoną bazylię, sól i pieprz. Gotuj tak długo, aż danie zgęstnieje. Jeśli zauważysz, że papryka zaczyna się rozpadać, a sos jest zbyt rzadki, dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Danie spożywaj na ciepło. Smacznego!

Jeśli znasz inną wersję leczo – podziel się w komentarzu. Chętnie spróbuję!



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!