Krem z kukurydzy z wędzoną papryką na mleku kokosowym

Krem z kukurydzy z wędzoną papryką na mleku kokosowym

Latem bardzo popularne są chłodniki. Ja, przekornie, proponuję zupę krem z kukurydzy z wędzoną papryką na mleku kokosowym. Pomimo że kukurydza jest warzywem sezonowym, nic nie stoi na przeszkodzie, by taki krem przygotować o dowolnej porze roku.

Kukurydza głownie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza zagra główną rolę w aromatycznym, słodko-pikantnym kremie. Przyznam szczerze, że poniższy przepis to moje pierwsze podejście do kremu z kukurydzy i dumnie mogę powiedzieć, że bardzo udane. Danie jest obłędne w smaku i z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole!

Poza sezonem na kukurydzę (który, swoją drogą, jest bardzo krótki, bo trwa od sierpnia do początków października) krem z poniższego przepisu możesz przygotować używając kukurydzy z puszki. Własnoręcznie przygotowane mleko kokosowe możesz zastąpić gotowym, ze sklepu.

Krem z kukurydzy

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy konserwowej)
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego z tego przepisu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • cukier
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Oczyść kolby kukurydzy: usuń liście oraz wszystkie białe nitki.
  2. Do garnka wlej tyle wody, by przykryła kukurydze. Zagotuj wodę z cukrem (w proporcji 1 łyżka cukru na 1 litr wody).
  3. Do wrzątku włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 8 minut. Po ugotowaniu kolby obierz z ziaren.
  4. Weź garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim olej. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj imbir. Smaż przez 2 minuty.
  5. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 5 minut.
  6. Następnie dodaj kukurydzę i smaż przez kolejne 5 minut.
  7. Warzywa zalej bulionem, dodaj przyprawy: kurkumę, curry, słodką wędzoną paprykę. Gotuj przez 10 minut.
  8. Po 10 minutach dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.
  9. Całość zblenduj na gładką masę i dokładnie przetrzyj przez sitko. Dopraw solą i pieprzem.

Krem możesz podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami. Ciekawym pomysłem, podpatrzonym w Internecie, jest dodatek gorącego popcornu do kremu – następnym razem spróbuję!



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!