Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym przygotował kotlety z soczewicy. Miały to być kotlety do domowych hamburgerów, lecz zmieniłem zdanie i powstały kotlety ziemniaczane z soczewicą.

I to kotlety nie byle jakie! Słodko-słone, ale i nieco pikantne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Pełne smaku i aromatu za sprawą curry. Kotlety ziemniaczane z soczewicą podałem z puree ziemniaczanym (sporo tych ziemniaków!) z dodatkiem świeżego koperku i sałatką z rukoli i pomidorów z domowym sosem czosnkowym – pikantna rukola bardzo dobrze łączy się z równie pikantnym sosem czosnkowym i pomidorami, a całość idealnie pasuje do mięciutkich koletów ziemniaczanych.

P.S. Jeśli masz jakiekolwiek sugestie dotyczące tego, co chciałbyś zobaczyć na blogu, nie wahaj się i napisz do mnie – chętnie przygarnę każdą inspirację 🙂

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

14 sierpnia 2018
: 2
: 10 min
: 40 min
: 50 min
: łatwy

Kotlety z soczewicy, puree ziemniaczane i sałatka - pożywny obiad gotowy!

By:

Składniki
  • 1 duży ziemniak (około 150 g)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
  • Krok 2 Soczewicę przesyp na sito, przepłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do gotującej się wody (1 szklanka) i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw na 15 minut, by soczewica wchłonęła wodę. Nadmiar wody odlej.
  • Krok 3 Ziemniaki i soczewicę przełóż do jednego naczynia, rozgnieć widelcem. Dodaj potartą na drobnych oczkach marchewkę, curry, czosnek, słodką paprykę i bułkę tartą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i odstaw na 5 minut.
  • Krok 4 Po tym czasie uformuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju, aż kotlety się zrumienią.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



2 komentarze

  • Czy bułka tarta jest tutaj spoiwem do składników by kotleciki się nie rozpadły?
    Wszystkie kotleciki zawsze mi się rozpadają 🙁

    • Bułka raczej ma za zadanie zagęścić masę. Jeśli te też się rozpadną, użyj jako spoiwa mielonego siemienia lnianego i wody 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *