Komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybki posiłek – komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu (około 20 minut). Możesz zjeść je na ciepło lub zapakować w pudełko i spożyć na zimno w pracy lub w szkole.

Dzisiejszy przepis jest pełen superfoods – komosa ryżowa (inaczej quiona lub ryż peruwiański), szpinak, suszone pomidory. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Pomidory zawierają likopen, który jest przeciwutleniaczem – chroni organizm przed chorobami układu krwionośnego oraz przed nowotworami. O właściwościach szpinaku wspominałem w artykule o superfoods.

Komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (3 porcje)

Składniki

  • 150 g komosy ryżowej
  • 100 g pomidorów suszonych na słońcu
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Przesyp komosę na sitko z drobnymi oczkami. Płucz pod strumieniem bieżącej wody przez 3 minuty. Płukanie ma na celu usunięcie saponiny – ochronnej powłoki znajdującej się na nasionach komosy ryżowej, która mogłaby nadać potrawie nieprzyjemny, gorzki smak.
  2. Komosę przełóż do garnka, zalej 300 ml wody i zagotuj. Następnie gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (do momentu gdy quiona wchłonie całą wodę).
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie dopuść do jego zrumienienia.
  4. Do czosnku dodaj szpinak. Smaż do momentu, aż większość wody odparuje.
  5. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  6. Na suchej patelni upraż słonecznik. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  7. Do szpinaku dodaj komosę oraz słonecznik. Smacznego!



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!