Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Kokosowe kulki mocy z daktylami

Kokosowe kulki mocy z daktylami

Kokosowe kulki mocy z daktylami to chyba najprostszy przepis na zdrowe słodycze, jaki opublikowałem na blogu.

Było już wiele zdrowych przepisów: batoniki z amarantusem, nutella z fasoli, ciastka z ciecierzycy, ale ten… Kokosowe kulki mocy biją wszystkie inne przepisy na głowę! Dwa składniki, które idealnie odzwierciedlają moje ulubione smaki: słodkie daktyle i cudownie kokosowe wiórki. Zastrzyk energii na każdego, o każdej porze dnia.

Choć ten przepis na kulki mocy zawiera zaledwie dwa składniki, możesz dowolnie modyfikować go według swoich potrzeb: część lub całość wiórków możesz zamienić na orzechy, amarantusa ekspandowanego, możesz dodać płatki owsiane, nasiona chia, kawałki gorzkiej czekolady – co tylko Ci przyjdzie do głowy! Pamiętaj tylko, by konsystencja była nieco lepka – by udało się bez problemu uformować kulki mocy w Twoim ulubionym smaku.

Do odważnych świat należy, więc nie bój się eksperymentować! 😉

Kokosowe kulki mocy z daktylami

20 czerwca 2018
: 12
: 20 min
:
: 20 min
: łatwy

Zastrzyk energii o każdej porze dnia, czyli kokosowe kulki mocy.

By:

Składniki
  • 300 g suszonych daktyli
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • kilka łyżek wiórków kokosowych do dekoracji
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
Wykonanie
  • Krok 1 Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź i przełóż do miski.
  • Krok 2 Dodaj wiorki kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy i zblenduj na gładką masę.
  • Krok 3 Formuj kulki i na bieżąco obtaczaj w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batoniki i ciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku – […]

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *